117 1945. január 12. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

117
1945. január 12.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A kialakult helyzetben az egész Budapestet bekerítő arcvonalon általános támadást rendelnek el az utolsó állások ellen, hogy mielőbb elérjék a Dunát. Ezért a 7. hadtest erőfeszítéseket tesz a 9. lovashadosztály sávjában, s az alábbiakból megalakítja az Antonescu tábornok vezette hadműveleti csoportosítást: 9. lovashadosztály, 94., 95., 31. gy.e.-ek és a 114. szovjet páncéltörő tüzérezred, azzal a feladattal, hogy a temető északi sarka—a Keleti pályaudvar—a park déli sarka irányban támadjon. Miután ezt a célt elérik, folytatják a támadást nyugati irányban, hogy elfoglalják a Közigazgatási Palotát[!] és kijussanak a Dunához.
F. év I. 11/12-e éjszaka folytatódik a támadás azzal a feladattal, hogy elfoglalják a 2315—122. négyzeteket, és hogy kapcsolatot teremtsenek a szovjet csapatokkal Budapest parkjának[!] délnyugati sarkán, és hogy az egész arcvonal a vasútra zárkozzon fel.
E célpont elérése után a hadmozdulat 3 órai kezdettel folytatódik úgy, hogy f. év I. 12-én reggelre az egységek a 2315—122. négyzetek nyugati szélén legyenek.
A 9. lovashadosztály Botezatu ezredes csoportját képezi, amely a következő egységekből áll: 94. és 95. gy.e.-ek, amelyek 3 óráig a lóversenypályánál lévő park délnyugati sarkán összpontosulnak, azzal a feladattal, hogy kövessék a 9. lovashadosztály első hullámának a megadott 100cél felé történő előrenyomulását, délről átkarolva bármely, az előrenyomulást akadályozó állást. A célpont elérése után kapcsolatot teremtenek a hadműveleti zóna jobbján lévő szövetségesek balszárnyával a park délnyugati sarkánál.
10 órakor az egységek készen lesznek, hogy folytassák az előrenyomulást a Duna felé, az utolsó budapesti állások megsemmisítésére irányuló általános támadás keretében.
F. év I. 11/12-re virradó éjjel az igen heves ellenséges tűz miatt az egységek nem tudták elérni a parancsban meghatározott célt. A kiküldött járőröket mindenhol erős és jól szervezett tűz fogadta.
10 perces erős tüzérségi előkészítés után 10 órakor megkezdődött a támadás. Grunau alezredes csoportjának, a 13. lov.e.-nek és a 3. gd.-lov.e.-nek az arcvonal közepén az előrenyomulás nagyon nehéz; Botezatu ezredes csoportosítása pedig megkerülő manővert hajtott végre a szövetségesek sávján keresztül, azzal a céllal, hogy megtámadják a temetőben lévő állásokat és ezzel megkönnyítsék a 9. lovashadosztály előrenyomulását.
A 31. gy.e. II. zászlóalja a 2. vonalból támadja a Ferenc József laktanyában megmaradt állásokat.
A 9. lovashadosztály egységei a 2329-2330. négyzetekben és a vasúton vívott igen súlyos harcok után estére sikeresen eljutottak a vasúttól nyugatra, és a gumigyártól kb. 100 méterre keletre állították meg őket.
Botezatu ezredes csoportja teljesen elfoglalta a temetőt (2328.), de amikor a temetőn túl, észak felé haladtak volna, a gumigyár, a kis lóversenypálya és a Keleti pályaudvar felől erős zárótűz fogadta és állította meg őket.
A 31. gy.e. II. zászlóaljának sem sikerül estig teljesen megtisztítania a Ferenc József laktanyában bekerített állásokat.
Tekintettel a 9. lovashadosztály egységei és a Botezatu ezredes csoportosítása által elért vonalra, a 7. hadtest 94. harcparancsában a f. év I. 12/13-i éjszakára a támadás folytatását rendeli el, hogy elfoglalják a gumigyárat és a Keleti pályaudvart, és hogy kapcsolatot teremtsenek a szövetséges egységekkel a városi park délnyugati sarkánál, és a f. év I. 13-i nap folyamán pedig egy később meghatározandó időpontban folytassák a támadást nyugat felé.
E feladat teljesítése céljából a 14. harcparancs (2. melléklet) az alábbiakat rendeli el.
Botezatu ezredes csoportosítása f. év I. 12/13-i éjszaka második felében a Keleti pályaudvart meglepetésszerűen elfoglalja úgy, hogy f. év I. január 13-án reggelre kijusson délre és északra a pályaudvartól, kapcsolatot teremtve a 2. gyaloghadosztállyal, és egy zászlóalja kerítse be a gumigyártól nyugatra lévő állásokat.
A 31. gy.e. II. zászlóalja befejezi a Ferenc József laktanya megtisztítását.
A 9. lovashadosztály egységei a 3. gd.-lov.e. nélkül, miután elvégzik a gumigyárban és a Ferenc József laktanyában lévő állások felszámolását, azonnal tovább haladnak nyugat felé a hadosztály tartalékát képezve.
A 3. gd.-lov.e. észak felé támad, ahol kapcsolatba lép a 19. gyaloghadosztály egységeivel, megakadályozva a gumigyárban és a F. József laktanyában bekerített ellenség visszavonulását.
A tüzérség a biztosító vonalig tolja előre állásait, ahonnan feltartóztató tüzet nyithat és támogathatja a nyugat felé manőverező zászlóaljat.
A 6. utászszázad réseket vág a temetőt északról határoló falba és a F. József laktanya kerítésébe.
A kijelölt célpontok elérése után az egységek képesek lesznek, hogy a Dunát elérendő, a későbbiekben meghatározandó időpontban újrakezdjék a támadást nyugati irányban.
A 9. lovashadosztály parancsnoksága Rákoskeresztúrról a Wander gyárba települ (a vasút és a budapesti körvasút kereszteződésétől nyugatra) előretolt harcállásponttal a lóversenypálya tribünjén.
Veszteségek:
— halottak: 1 tiszt, 1 altiszt, 20 közlegény,
— sebesültek: 3 tiszt, 73 közlegény.
Zsákmány: még nem pontosították.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 258-261.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi