136 1945. január 14. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

136
1945. január 14.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A f. év 13/14-i éjszakán előírtaknak megfelelően a támadás 15 perces tüzérségi előkészítés után 9 órakor indul meg a Keleti pályaudvar és a pályaudvartól délnyugatra fekvő terület ellen.
A tüzérségi előkészítés és a páncéltörő ágyúk által a felfedezett állásokra leadott közvetlen irányzású tűz után, 10.40-kor a 9. és 13. lov.e.-ek keleti és északi irányból megrohamozták a Keleti pu.-t, és sikerült nekik a pályudvar peronjára bejutni. Az előrenyomulás folytatódik.
Ugyanekkor Botezatu ezredes csoportosítása kijut a Kerepesi temetőtől északra, és déli irányból tűzzel segíti, valamint a pályaudvartól délnyugatra végrehajtott hadművelettel támogatja a 9. és 13. lov.e. működését; ezen egységek (95. és 94. gy.e.-ek) 11.35-kor elérik a pályaudvar nyugati szélét, a 3. hu.e a 19. gyalogoshadosztály egységeivel együtt nyugat felé halad, hogy a 9. lovashadosztály egységeivel egy vonalba érjenek.
12 órakor minden egység túljutott a pályaudvar nyugati részén, és utcai harcba bocsátkoztak az alábbiak szerint:
— a 9. lovashadosztály egységei (3. gd.-lov.e. a jobb oldalon, a 13. lov.e. középen és a 9. lov.e. a bal oldalon) a Rákos[!] főúton56,
56 A Rákóczi útról van szó.
— Botezatu ezredes csoportosítása a 94. gy.e.-del együtt a 2003., 1999. és 1994. négyzetektől nyugatra fekvő utcákon,
— A 95. gy.e. megkönnyíti a 9. lovashadosztály egységeinek előrenyomulását nyugati irányban.
13 órakor a 7. hadtest elrendeli, hogy a 94. gy.e. – abban a sávban, ahol van – a 19. gy.e. parancsnoksága alá lépjen.
Meghatározzák a 9. lovashadosztály új sávhatárait: északi határ a Rákos utca[!] bezárólag, déli határ a temető északnyugati sarka és a dunai híd bezárva.
13.35-kor Botezatu ezredes csoportja azt a parancsot kapja, hogy hangolja össze a 9. lovashadosztály és a 95. gy.e. egységeinek működését.
A 9. lovashadosztály egy gyalogzászlóaljjal együtt a Rákos út hosszában támad. Egy zászlóalj délen támad a Rákos út és a déli sávhatár közötti utcán.
14 órakor a 3. gd.-lov.e.-et és a 9. lov.e.-et, amelyeket a 95. gy.e. egy zászlóalja követ, a Rákos út háztömbjei felől heves tűz állította meg. A 13. lov.e.-et és a 95. gy.e. egy zászlóalját a Rákos úttól délre eső utcában ugyancsak nagyon jól szervezett tűz állította meg.
11118 óráig az egységeknek nagy nehézségek árán sikerült előrenyomulniuk kb. 300 métert a Keleti pályaudvartól nyugatra.
A Rákos út keleti végén, csakúgy mint a többi utcán, amelyek nyugati irányban húzódnak, barikádokat, szögesdrótot és aknamezőket azonosítottak be, ezek mögött az ellenség páncéltörő ágyúkkal és számos sorozatlövő fegyverrel rendelkezik, melyeket a háztömbökben helyezett el. Ezután az egységek az ellenséggel szoros harcérintkezésben maradtak.
F. év I. 14/15-i éjszaka a 7. hadtest kiadja a 95. harcparancsot, melyben f. év I. 15-én 9 órakor a támadás folytatását írja elő, hogy a Dunáig jussanak. A f. év I. 14/15-i éjszakára és a f. év I. 15-i napra az alábbi tevékenységet rendelik el:
— az egységek egész éjjel szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel,
— abban az esetben, ha az ellenség visszavonul, azonnal üldözzék,
— f. év I. 15-én 9.30-kor újrakezdik a támadást a korábbi sávokban a régi feladattal.
Veszteségek:
— halottak: 8 közlegény,
— sebesültek: 2 tiszt, 25 közlegény.
Hadifoglyok: 38 magyar katona.
Zsákmány: 5 rádió, 50 lámpa, 310 vagon különféle anyaggal és gyári gépekkel.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 263-264.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi