180 1945. január 26. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

130180
1945. január 26.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Az éj folyamán az I. hdt.pság. riadóztatta a Szabados csop.-ot a súlyos harcokban levő I. egyetemi rohamzászlóalj leváltására. A váltást még hajnalban végre kell hajtani.
Ez a parancs az elg. igen erős nyomása miatt oda módosult, hogy a Szabados csop. egyes részei megerősítésül kerülnek beosztásra, míg a hdt.pság. a váltásra újabb erőket indít az I. egy. ro.zlj.-hoz.
Az éj folyamán az elg. az arcvonal Ny részén a Vérmező és Városmajor irányában kisebb betörést ért el. Az elg.-et sajátjaink Csaba u., Bíró u., Szamos vonalában megállították.
Éjjel és hajnalban elg. betörés volt Rókushegyen is az I. egy. ro.zlj.-nál. A Szabados csop. részei reggel ide ellentámadásra indultak. Itt a nap folyamán a helyzet tisztázódott, de elg. az esti órákban újabb próbálkozásokat indított.
Nagy volt az elg. nyomása a Margitszigeten is. Jelentés onnét még nem érkezett.
A nap folyamán a ho.-ok sűrű járőrözéssel tartották egymással az ök.-t.
18h-kor a hop.-nál csapatparancsnoki értekezlet volt, melyen a hop., az I.a vez. és az agi. oszt.vezető ismertette a ho. helyzetét és a legújabb eseményeket. Hop. felszólította a csapatparancsnokokat a végsőkig való helytállásra az elöljárók pcs.-ai szerint, mert az igazi nehéz napok csak ezután következnek. Az elöljárók vállaljanak közösséget alárendeltjeikkel a szenvedésekben is.
Az esti órákban az elg. tevékenysége mindenütt megélénkült, eredményeket azonban nem ért el. A hófúvás minden tevékenységet megnehezített.
Orosz propagandaadás volt a pesti oldalról. A házak közt visszaverődő hang miatt tisztán nem hallható.
II. Sűrű hóesés. Éjjel hózivatar. Az utak az eltakarítatlan hó és a hófúvások, valamint a romok miatt gyalog is nehezen járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi