185 1945. január 27. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Full text search

185
1945. január 27.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
A hadinaplónak
KIEGÉSZÍTÉS az 45. 1. 27-i napi jelentéshez
Balck-seregcsoport
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenség az északi és a nyugati arcvonalon a nap folyamán fokozta tömeges tü. és av.tűzzel, valamint erős csatarepülőgép-bevetéssel támogatott támadásai hevességét. A pc.-okkal támogatott ellenségnek gy. erők beékelődése révén sikerült az előző napi mély betörési szakaszt Rezmálnál[?] és a Kis-Sváb-hegytől K-re jelentősen kiszélesítenie. Az utolsó feloszlatott vonatalakulatok, híradósok és a törzsek írnokainak bevetésével igen súlyos, elkeseredett küzdelemben sikerült megakadályozni a nyomasztó gy. és anyagi fölényben lévő ellenség áttörését, és felépíteni egy vékony reteszállást.
A Kis-Sváb-hegytől K-re lévő betörési pontok már a Vérmezőtől 150 m-re keletre vannak. A helyzet ott a legkomolyabb jelleget öltötte. A IX. SS-hgy.hdt. nem lesz abban a helyzetben, hogy a bevetett erőkkel egy, a Vérmezőn keresztül a Dunához tartó erős ellenséges lökést feltartóztasson.
A védekező erők kettévágásának megakadályozására 28/29-én éjszaka szükséges lesz az északi arcvonal visszavonása egy erősen lerövidített főell. v.-ra. A pctt. részek bevetése az épület- és utcai harcban csak feltételesen lehetséges. A járművezetők és pc.gránátosok a járművekről leszállva harcolnak.
Veszteségeink a legsúlyosabbak. A sebesültek száma meghaladta a harcolókét. A Vérmező elveszítése esetén, amely a teherszállító vitorlázók utolsó leszállási lehetőségét jelenti, az ellátási helyzet ijesztővé válik. A sebesültek sorsa megrendítő. A katlanban jelenleg a legszűkebb területre összezsúfolva, minden elégséges ellátás nélkül mintegy 34 000 német és magyar katona van, közöttük 10 000-nél több német sebesült, továbbá 300 000-nél több magyar állampolgár.
A nap folyamán gyakran észleltünk német vadászokat eredeti német felségjelzéssel. Két ellenséges repülőgépet lelőttünk.
Megsemmisítettünk: 1 páncélost, 1 lgv. á.-t, 4 pct. á.-t, 1 vontatót, 3 löveget, 2 gpu.-t és 1 pct. puskát.
1945. 1. 28.
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 306/45 g.Kdos.IV.Ang.
HL mikrofilmtár 898/7213102.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi