206 1945. február 4. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Full text search

206
1945. február 4.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
Az ellenség zlj.erőkig számos páncélos támogatásával a kora reggeli óráktól kezdve folytatta a II. 3-án megkezdett összpontosított támadását valamennyi hídfőarcvonalon, főképp nyugaton és délen. Két betörésen kívül, amelyeknek a megtisztítását éjszakára tervezzük, a főell. v. igen súlyos harcok után a kezünkben maradt. II. 4-én az elg. tü. állásokra támadó saját vadász- és bombázó repülőgépeink, valamint csatarepülőgépeink érezhetően tehermentesítették a harcoló csapatokat és a város területét. Számos légiharc és elg. repülőgép lelövése volt megfigyelhető. Hallatlan teljesítmények a csapatoktól és a vezetéstől a legnehezebb fizikai és lelki megterhelések közepette.
A roppant elg. anyagi fölény és a hazai hadi események igen csüggesztően hatnak a csapatokra. A csapatok egyedüli tápláléka napi egy szelet kenyér és a lóhús. Fizikai gyengeség miatt minden mozgás terhes. Az emberek mindazonáltal a felmentés hathetes ígérgetései ellenére is szívósan, elkeseredetten harcolnak, és engedelmeskednek.
A kiütéses tífusz esetei a barlangok és kazamaták siralmas szorultságában szaporodnak anélkül, hogy hatásos intézkedéseket lehetne tenni.
A 12. lgv. rohame. lelőtt 6 IL—II-est (közülük 4-et m. lgv. lög.). Megsemmisítettünk: 3 páncélost (köztük 2 Sztálin-t82, 1 T—34-et), 1 Sztálin-t erősen megrongáltunk, 3 pct. á.-t, 2 n. av.-t, 3 gpu.-t.
82 A németek így nevezték a szovjetek JSZ–2 nehézharckocsi-típusát. A 46 t tömegű, 122 mm-es löveggel és 2 db 7,62 mm-es géppuskával felszerelt harckocsi úton maximálisan 37 km/h sebességgel mozoghatott, hatótávolsága 200 km volt. A 4 főnyi kezelőszemélyzetet 19-132 mm páncél védte.
HL mikrofilmtár 898/7213186.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi