215 1945. február 7. Dr. Kovács Buna Károly rendőrkapitány, a m. kir. rendőrség felügyelője rendeletére a Budapesten rekedt rendő…

Full text search

215
1945. február 7.
Dr. Kovács Buna Károly rendőrkapitány, a m. kir. rendőrség felügyelője rendeletére a Budapesten rekedt rendőri erők helyzetének tisztázása céljából végrehajtott felderítésről jelent.88
88 A jelentésnek itt a m. kir. rendőrség Budapesten rekedt tagjainak sorsával foglalkozó részét közöljük.
M. kir. rendőrség felügyelőjének mosonmagyaróvári kikülönített törzse
Dr. Kovács Buna Károly m. kir. rendőrkapitány
JELENTÉS
Komárom, 1945. évi február hó 7-én
Jelentem, hogy a Vezérőrnagy Úrnak89 1945. január hó 25-én Dr. Farkas Elemér m. kir. rendőrkapitány által távbeszélőn leadott rendeletére a Komárom és Esztergom térségében elhelyezett m. kir. rendőrségi alakulatok részére végzendő felderítések és adatgyűjtések, valamint a Budapesten maradt m. kir. rendőrség helyzetének megállapítása végett 1945. február hó 6-án Horváth I. András m. kir. rendőrőrmesterrel útba indultam.
89 Hodosy Pál rendőr vezérőrnagy, a m. kir. rendőrség felügyelője.
[…]
Győrben a hírszerző, kémelhárító alakulattal (II. ker. parság.) az érintkezést felvettük, és azoktól a budapesti helyzetre vonatkozólag (egy Budapestről kijött nyilastól szerzett értesülésből) az alábbiakat tudtuk meg:
A X. kerületben Mávag területén erősebb csendőr és kisebb rendőr és nyilas osztagok még tartják magukat. A XIV. kerületben az északi P.U. térségében nagyobb csendőr és kisebb rendőr és nyilas osztagok tartják magukat. A Vecsési kiserdőben nagyobb rendőr, csendőr alakulatok állanak harcban, ezek helyzete válságos.
A kikérdezett hírhozó szerint a Hűvösvölgynek „Elmegyógyintézet” és Hárshegyi vonalán nagyobb rendőr és csendőr alakulatok harcolnak nyilasokkal együtt. A Jánoshegynek Cserkész parki részén szintén nagyobb rendőr és csendőr ellen-állás[!] észlelhető. Ezek az ellenállási fészkek és vonalak a Várban elhelyezett erőkkel részben összeköttetésben állnak, részben nem. Az ellenállásban fegyveresen nyilas párthoz tartozó nők is részt vesznek, a polgári lakosság kevésbé.
A hírhozó szerint a védelmi vonal Buda belső területén az Irgalmasok kórházától „Gülbaba” sírja, Városmajor, Déli vasút, Németvölgyi út, Sas-hegy, Lágymányos, majd a Vár és a Duna vonal mentén huzódik. A védelmi vonal 3 részre tagolható, erős vonalnak nyilvánítható a Vár, Déli pályaudvar környéke, Gellérthegy és Sas-hegy, középerősségű védő vonalnak a Duna vonala, barikádszerű védővonalnak a Rózsadomb, Németvölgyi út és a Lágymányos.
A bemondott hírek ellenőrzése és értékelése folyamatban van.
[…]
Dr. Kovács Buna Károly m. kir. rendőrkapitány
Horváth András m. kir. rendőrőrmester
HL M. kir. rendőrség országos felügyelője 1945/395/1.
Gépelt hiteles másolat

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi