46 1945. január 3. A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

46
1945. január 3.
A román 19. gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 2/3-ára virradó éjjel a hadtest parancsa úgy szólt, hogy folytassák a csapatmozdulatokat Budapest belseje felé.
A hadosztály támadást indított és jelentős felderítőerőket küldött ki az egész sávban. Csapatainkat mindenütt erős tűzzel fogadták, így a nap folyamán a jan. 2-án elfoglalt vonalon maradtak, harcérintkezésben az ellenséggel, azon elhatározással, hogy másnap újrakezdik a támadást.
A jan. 2/3-ra virradó éjszaka az ellenséges szállítógépek Budapest belsejében bekerített csapatokat vettek fel és szállítottak el.
Reggel 10 órakor a 7. hadtest által kiadott 84. harcparancsnak megfelelően, a tüzérségi előkészítés után folytatódott az előrenyomulás Budapest utcáin (a 115. harcparancs mellékelve). Az előrenyomulás nehéz, minden házért és falért harc folyik. Különösen a Michailescu ezredes csoportosításának jobb oldalán lévő laktanya áll ellen.
A szövetséges légierő, nem ismervén pontosan csapataink helyzetét, 11 óra körül 500 méterre a 95. gy.e. első vonalának háta mögött erősen bombázott, és veszteségeket okozott. Érezhető a gyalogság és a légierő közötti jelzésrendszer hiánya.
18 óráig a hadosztálynak sikerült elfoglalni a 2081-es négyzetet, a sportpálya északkeleti sarkától 500 méterre északra eső pontot (Budapest térképe, lépték: 1:25000) és az ebben a vonalban lévő facsoport nyugati részén lévő utat.
Az ellenség sorozatlövő fegyverekkel, aknavetőkkel és tüzérségi tűzzel hevesen és folyamatosan lőtte támadó csapatainkat. 18.30 körül az ellenség gyalogsággal és 5 harckocsival ellentámadást indít Michailescu ezredes csoportosítása közepén, melyet csapataink visszavernek. Egy harckocsi megsemmisült és kettő megrongálódott.
Csapataink e napon foglyul ejtettek, illetve zsákmányoltak:
— 40 magyar hadifoglyot a 36., 6. és 10. gy.e.-ből,
— 40 vasúti kocsit,
— 20 villamost,
— 2 légvédelmi ágyút,
— 5 megsemmisült harckocsit,
— 1 csapágygyárat és különböző alkatrészeket,
— több tönkrement gépkocsit,
— nagy mennyiségű lőszert.
Hősies cselekedeteikkel kitűntek a mai napon:
— Frize Barbu százados, aki megrohamozott egy erősen megerődített házcsoportot,
— Diaconu Ion százados, aki a 95. gy.e. tartalékával határozottan beavatkozott az ellenség ellentámadásakor.
Részlet a I. 1-i harcokra vonatkozó vezérkari haditudósításból, amely I. 2-án este hangzott el 59a rádióban: „A csatatéren tanúsított hősiességükkel különösen Mihailescu Stefan ezredes, Baiatu Grigore őrnagy és Manta Savu hadnagy, valamennyien a 95. gy.e. tagjai, tűntek ki.”
F. év I. 3-áról 4-ére virradó éjszakára a parancs az, hogy a csapatok pihenjenek, hogy jan. 4-én hajnali 6 órakor újrakezdjék a támadást Budapest szíve felé.
Saját veszteségek:
— halottak: 6 közlegény,
— sebesültek: 35 közlegény.
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 3-4.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi