65 1945. január 6. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Full text search

65
1945. január 6.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
IX. SS-hgy.hdt.
I. 5/6-án éjjel a keleti hídfő arcvonalán két ellenséges betörést elreteszeltünk. A nap folyamán az ellenség a keleti hídfő közepén mélyen betört, ennek elhárítására nem rendelkezünk elegendő erővel. Budapesten a helyzet, különösen az ellátás vonatkozásában, igen kritikus. I. 5/6-án 36 JU—52-es került bevetésre Budapest ellátása céljából, közülük 23 végre tudta hajtani a feladatot és 38 t lőszert, 2 mł Otto-üzemanyagot és 2,7 t hír. eszközt tudtak leszállással behozni, 228 sebesültet elszállítani. 45 HE—111-es és 9 JU—52-es mintegy 40 t ellátmányt dobott le.
Az éjszaka hozott ellátmánytól eltekintve, a IX. SS-hgy.hdt. jelenti (szó szerint egy rádiótáviratból): „a tü. lőszert eltüzeltük, a gy. lőszer rendkívül kevés és csak lőtilalommal lehet elérni, hogy a készlet tovább tartson, az üzemanyag kifogyóban van, az ellátás szigorú beosztással 01.07-ig biztosított. A sebesültek helyzete katasztrofális. A hadseregnek intézkedéseket kell tennie 3000 sebesült elszállítására.”
Mivel a Csepel-szigeten újonnan berendezett repülőtér az erős ellenséges tevékenység miatt már nem használható, az ellátás az elkövetkezendő éjszaka – megfelelő időjárás esetén – csak ledobással oldható meg.
HL mikrofilmtár 898/7212917.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi