72 1945. január 6. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

7472
1945. január 6.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
A f. év I. 5/6-ra virradó éjjel a balszárnyon szövetségeseink manővert hajtottak végre északnyugati irányban azzal a céllal, hogy a lóversenypálya délnyugati részén lévő park épületei mögé kerüljenek, ezzel segítve egységeinket a lóversenypálya teljes elfoglalásában. A szövetségesek ezen hadmozdulata nem sikerült, mert az ellenség erős tűzzel visszaverte azt.
10.45-kor megkezdődik a tüzérségi előkészítés. 11-kor kezdődik a támadás. Az ellenség nagyon erős – elsősorban tüzérségi – tűzzel válaszolt. Az ellenség minden továbbhaladásra tett kísérletet megakadályozott.
17 órakor újabb tüzérségi összpontosítás után újrakezdődik a támadás. A manőver a 3. gd.-lov.e.-del és a 13. lov.e.-del kezdődik, a 9. lov.e. helyben marad, mivel jobbszárnyán a 19. gy.e. sávjából kapott ellenséges tűz megállította. 18 órakor a helyzet a következő: a jobbszárny – a 9. lovashadosztály és a 31. gy.e. I. zászlóalja – helyben maradt, a balszárny – a 3. gd.-lov.e. – és a 13. lov.e. közepe előre tudott haladni a vasúttól számított 200 méterre keletre. Ebben a helyzetben a 13. lov.e.-nek sikerült elfoglalni az első tribünt a lóversenypályától délnyugatra eső parkban.
A lóversenypályán a harc nagyon nehéz a fedezék hiánya és a megfagyott föld miatt, amely lehetetlené teszi, hogy a harcolók beássák magukat. Az előrenyomulás csak azután vált lehetségessé, miután az ellenséges tűzfészkeket páncéltörő lövegekkel és a legtöbb esetben közvetlen irányzással tüzelő támogató tüzérséggel elhallgattattuk.
A szövetséges légierő támogatása ezen a napon nem hozott eredményt, mivel esetenként a baráti peremvonalakat géppuskázták és bombázták.
Veszteségek:
— halottak: 3 közlegény,
— sebesültek: 11 közlegény.
Hadifoglyok: nem volt.
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 250-251.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi