94 1945. január 9. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

94
1945. január 9.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 8/9-re a 7. hadtest a 31. gy.e. II. zászlóalját a 9. lovashadosztálynak rendeli alá, és a 91. harcparancsban a támadás folytatását rendeli el f. év I. 9-én 10 órától, a hadosztály által megszabott tüzérségi előkészítést követően azzal a céllal, hogy foglalja el a vasutat, és azután folytassa a támadást Budapest központja felé.
Ezért az egységek számára kiadott 30. különleges harcparancs a következőket írja elő:
1. F. év I. 8/9-re éjszaka Grunau alezredes csoportját a 31. gy.e. II. zászlóalja leváltja. A leváltás után Grunau alezredes csoportja a 9. lovashadosztály tartalékaként csoportosul a lóversenypálya keleti részén lévő barakkokba úgy, hogy közbe tudjon lépni akár a vasúti kereszteződésnél, akár párhuzamosan a vasúttal.
2. F. év I. 9-én a támadás 10 órakor újraindul a 7. hadtest által meghatározott feladattal az alábbi hadműveletek végrehajtásával:
— a 31. gy.e. II. zászlóalja a 19. gyaloghadosztállyal együtt támad a vasúti kereszteződés irányában,
— Grunau alezredes csoportja (a 9. lov.e. és 31. gy.e. I. zászlóalja) a lóversenypálya tribünjei felől a vasúti kereszteződés irányába támad, és átkarolja a lóversenypálya nyugatra fekvő park északnyugati pontján álló épületeket.
A 3. gd.-lov.e. szilárdan tartja a vasutat, és tűzzel támogatja Grunau alezredes csoportját.
A tüzérségi előkészítés 15 percig tart, és a lóversenypálya északnyugati sarkára, valamint a vasúti kereszteződésre irányul.
A támadás idején a tüzérség kérés szerint támogatja a csoportokat, főként közvetlen irányzást alkalmazva.
Miután minden egység eléri a vasutat, a szomszédos szovjet csapatokkal együtt folytatják 87a támadást a vasúttól nyugatra, azzal a céllal, hogy elfoglalják a vasúttól nyugatra 300-400 méterre lévő laktanyákat.
6 órakor Grunau alezredes csoportját egészében felváltotta a 31. gy.e. II. zászlóalja. Grunau alezredes csoportja a tribün mellett összpontosul és nem a lóversenypályától keletre fekvő barakkoknál.
A támadás a 15 perces tüzérségi előkészítés után 10 órakor kezdődik.
A hadművelet a 30. különleges parancsban előírtak szerint folyt. A 31. gy.e. II. zászlóalja előnyomulását erősen akadályozta az a tűz, amely a vasúti kereszteződés felől és az északnyugatra lévő házakból jött.
A 31. gy.e. II. zászlóaljának előrenyomulását megkönnyítendő Grunau ezredes csoportja azt a parancsot kapta, hogy erőteljesebben támadjon, és ezen akció következtében rövid idő alatt sikerült elfoglalni a sáv északi részén álló épületeket (a vasúti kereszteződéstől délkeletre), s megtisztítva a sávban található valamennyi házcsoportot, lehetővé tenni a 31. gy.e. II. zászlóalja számára, hogy kijusson a vasúthoz.
17 órára a hadosztály elfoglalta és birtokba vette minden berendezésével együtt a lóversenypályát; a teljes első vonal a vasúton, míg az előretolt járőrök a vasúttól nyugatra álltak.
18 órakor, miután a jobb oldali csoportok eljutottak a vasúthoz, a 3. gd.-lov.e.-nek – a 2346-os és 2347-es négyzetek felét elfoglalva – sikerült a vasúttól kb. 200 m-re nyugatra tolni arcvonalát.
A nap folyamán a vasút elfoglalására végrehajtott hadművelet során különösen kitűntek:
— Ioan Davidescu alezredes, a 9. lovashadosztály vezérkari főnöke, aki a harccsoportot vezette és a házcsoportok mögé jutott, azonnali visszavonulásra kényszerítve az ellenséget,
— Eftimiu Gheorghe hadnagy, a 9. lov.e-ből, aki egy rohamosztagot vezetett, és személyesen részt vett az épületek elleni gránátharcban,
— Pop Danila hadnagy, 6. lovas-tüzérezred megfigyelője, aki önként vett részt a rohamban mint golyószórós,
— Ghiorghisor Marin százados lovasszázada a 13. lov.e.-ből, amely visszaverte az ellenség valamennyi kísérletét a vasutat támadó különítmény szárnyán.
A későbbiekben egységeink nem tudtak nyugat felé előrehaladni, mert az ellenség jól szervezett tűze megállította őket.
A nap folyamán 34 épületet foglaltak el.
Az ellenség 15 halottat hagyot hátra.
Veszteségek:
— halottak: 2 közlegény,
— sebesültek: 19 közlegény.
Hadifoglyok: 3 német a 71. páncélos lovasszázadból[!].
Zsákmány: 2 nehézgéppuska.
Az időjárás: havazik. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 253-255.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi