1944. augusztus 21-tól október 15-ig

Full text search

1944. augusztus 21-tól október 15-ig
A június 23–24-én négy szovjet front csapataival megindított hatalmas méretű, „Bagratyion” fedőnevű hadművelet során júliusban felszabadult Belorusszia, a Baltikum nagy része, és a Vörös Hadsereg gyors ütemben tört előre Lengyelország keleti területein Varsó irányába. A szovjet csapatok a nyár folyamán az 1. M. Kir. Hadsereggel szívós harcot folytatva, a Kárpátok térségében megközelítették a magyar határt.
Augusztus 1-jén a lengyel Armija Krajowa (Honi Hadsereg) Bór (Komorowski) tábornok vezetésével kirobbantja a második világháború egyik legtragikusabb eseményét, a varsói felkelést. „Olyan gesztusra van szükségünk – jelentette ki a tábornok –, amely felrázza a világot.” A Londonban tevékenykedő emigráns lengyel kormány által vezetett felkelés támogatására a RAF nagyarányú utánpótlási manőverbe kezdett. A brit gépek egy része Magyarország felett repült Varsó fölé, utánpótlás ledobására.
Augusztus 20-án a 2. és 3. Ukrán Front hatalmas méretű támadást indított Jasi–Kisinyov irányokban. Fő célkitűzésük a „Dél-Ukrajna” hadseregcsoport szétverése és Románia háborúból való kikapcsolása volt. A sikeres támadás megteremti a román politikai változások feltételeit. Augusztus 23-án a román király leváltotta és letartóztatta a feltétlen német szövetségesként ismert Antonescu marsallt, és az őt támogató minisztereket. A király új kormányt nevezett ki. 23-án Románia aláírta a feltétel nélküli kapitulációt, és 25-én hadat üzent Németországnak. Augusztus 30-án a Vörös Hadsereg csapatai bevonultak Bukarestbe és Ploieştibe. Szeptember 8-án pedig széles arcvonalon átlépték a bolgár határt. 9-én a Bolgár Hazafias Arcvonal vette kezébe a hatalmat, és Bulgária új kormánya aláírva a fegyverszünetet (pedig nem is volt hadiállapotban a SZU-val), hadat üzent Németországnak. Szeptember 4-én a Vörös Hadsereg délről megkerülve a Kárpátokat, elfoglalta Brassót, és gyors ütemben tört előre az erdélyi magyar határ felé.
Az ukrán frontok előretörésével egyidejűleg a Baltikumban kialakult helyzet hatására a finn kormány is elfogadta a fegyverszüneti feltételeket, és szeptember 4-én kivált a háborúból. A Vörös Hadsereg nem szállta meg Finnországot. A németek Norvégia irányába kiürítették az országot.
Augusztus 20-tól a szövetséges hadászati légierők elsőrendű feladata lett Magyarországon a 2. és 3. Ukrán Frontok támadásának hadászati biztosítása, majd szeptember elejétől Magyarország rákényszerítése a háborúból való kiválásra.
A Romániában levő német szárazföldi csapatok és repülőalakulatok megmaradt részeit Magyarországra, Bulgáriába és a megszállt jugoszláv területekre vonták vissza. A német visszavonulás, átcsoportosítás következtében zsúfolttá vált közutak, vasutak, repülőterek és leszállóhelyek ellen sorozatos támadásokat indított a szovjet és az amerikai légierő. A német csapatmozdulatok miatt Kelet-Magyarország közlekedési csomópontjai, hidai és repülőterei is az elsődleges célpontok közé tartoztak.
A hónap végétől rendszeressé váltak a szovjet harcászati és hadműveleti bombázókötelékek magyarországi célpontok elleni támadásai. A sorozatos és nagy erejű angol–amerikai, illetve szovjet légitámadásoknak egyik célja az volt, hogy a német–magyar légierő megtörésével, bázisai pusztításával segítsék a német Dél-Ukrajna hadseregcsoport gyors szétzúzását, a másik pedig az, hogy a magyarországi, észak-szerbiai, illetve dél-erdélyi vasúti csomópontok bombázásával megakadályozzák a német erők kivonását Romániából, és a német–magyar csapatok nyugat–keleti irányú átcsoportosítását.
1944 augusztusának végére nemcsak a légi, hanem a szárazföldi hadműveletek is elérték Magyarországot.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi