Horváth Béla.

Full text search

Horváth Béla.
Utódjául három hónap mulva 1902 ápr. 2-án Horváth Bélát, Hont vármegye főispánját nevezték ki.
Az új főispán 1859-ben született. Tanulmányai végeztével b. Majthényi László honti főispán mellett volt főispáni titkár s 1884-ben ipolysági főszolgabíró. 1887-ben ugyanitt országgyűlési képviselővé választották, 1892-ben ismét. Az országgyűlésen tagja volt több bizottságnak, sokat dolgozott s különösen a nemzetiségi kérdésben ért el jelentékenyebb sikert. 1896-ban nevezték ki szülővármegyéjének, Hontnak főispánjává, s mint ilyen, közszeretetet ért el kiváló személyi tulajdonságaival, rokonszenves egyéniségével és szorgalmával.
Esztergom vármegyében igen szívesen várták. A törvényhatósági bizottság küldöttsége április 20-án tisztelgett nála Budapesten s a beiktatás 27-én volt. Délelőtt 10 órakor volt a díszközgyűlés, szokás szerint a plebánia-templomban tartott mise után. Az új főispán beköszöntő beszédében az általános megegyezés, a békés munka sikerét és áldásait fejtegette s valóban ez a törekvés jellemezte későbbi egész munkásságát.
Aug. 14-én a közgyűlés részvéttel emlékezett meg Szilágyi Dezső haláláról, a ki „fenkölt jellemével, nagy hazafiságával s nagy tudásával világító oszlopa volt a hazának.” Ugyanekkor báró Fejérváry Gézát is üdvözölték ötvenéves jubileuma alkalmából.
Szépen ünnepelték meg 1902 szept. 19-én Kossuth Lajos születésének századik évfordulóját. Előző este fáklyás menetet rendeztek, az ünnep reggelén a plebánia-templomban isteni tiszteleten vett részt a vármegye s a város tisztikara; a város nagy ülést tartott s a vármegyének csaknem minden községében volt ünnepély.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi