Képviselő-választás. 1868.

Full text search

Képviselő-választás. 1868.
Következtek a képviselő-választások. A középponti választmányt megalakították; mielőtt azonban a választás borította volna lángba a lelkeket, – a mire különben úgy sem volt kilátás: valóságos tűz pusztított a vármegyeházán, leégett a tetőzete és jelentékeny kárt szenvedett az épület. Ez a baleset a tűzbiztosítás és oltás reformját vonta maga után.
424A képviselő-választások márczius folyamán előre nem várt nagy izgatottsággal folytak le. Az eredmény azonban semmi meglepetést nem hozott, a párkányi választókerületben Andrássy Gyula győzött, a dorogiban Keményfy János főszolgabiró. Mindketten Deák-pártiak.
Az 1870-ik év elején erős mozgalmat indított az esztergomi törvényszék kérdése. Az első biróságok szervezésére vonatkozó törvényjavaslat előbb Esztergomot jelölte ki első folyamodású törvényszék helyéül, de nemsokára az a hír jött, hogy ezt a törvényszéket Tatán akarják fölállítani, s hozzácsatolnák a párkányi járást is. A főispáni helytartó május 27-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, mert a vármegyére ép úgy életkérdés volt, hogy itt legyen a törvényszék, mint magára a városra. Feliratot intéztek a kormányhoz ez ügyben és hogy minél nagyobb sikerrel végezhessék a dolgot, választmányt küldtek ki, a mely sürgesse a minisztériumnál a döntést, s e czélra a szolgabírák útján fölizgatta a vármegye népének érdeklődését is. Számtalan aláírással akartak kérésüknek súlyt adni s csakugyan sikerűlt is elérni, hogy a törvényszéket később megkapták.
Ugyanekkor igyekeztek Lábatlan és Piszke községeket visszacsatoltatni a vármegyéhez. Fölterjesztéssel fordúltak a belügyi és az igazságügyi miniszterekhez, emlékiratot szerkesztettek, a mely több száz példányban osztottak szét a képviselők között, és ezt a kívánságukat is sikerűlt megvalósítaniok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi