Feuer Nathaniel.

Full text search

Feuer Nathaniel.
Feuer Nathaniel, szül. 1844. aug. 24-én Szobotiszton. Egyike leghíresebb szemorvosainknak, kinek neve a külföldön is nagyon ismeretes. Sebészdoktori és szemészmesteri oklevelét a bécsi egyetemen nyerte 1872-ben. 1874-ben a kolozsvári egyetemen magántanár lett. Midőn a trachoma az Alföldön nagyon elterjedt, Zágrábból, a hol mint ezredorvos tartózkodott, Magyarországba helyeztetett át, és itt a trachoma-járvány tanulmányozása által nagy érdemeket szerzett és a belügyminiszterium megbízásából kidolgozta a trachoma ellen követendő hatósági eljárást megállapító utasításokat. 1886-ban közegészségi felügyelő, 1891-ben egyetemi magántanár lett, jelenleg pedig a budapesti üllői-úti uj kórház trachoma-osztályát vezeti és egyetemi ny. r. tanár.
Számos értekezése jelent meg a hazai és külföldi orvosi szaklapokban, melyek közül fölemlítjük a következőket: Über seröse Iriscysten. A reductio bulbi tanához. A trachoma epidemia Torontálban. (1893.) Tumor cavernosus orbitaenek egy operált esete. (1875.) Untersuchungen über die Ursache der Keratitis nach Trigeminus-Durchschneidung. (1876.)
Die balneologie in der Augenärztlichen Praxis. (1879.) A trachoma a hadseregben.
Munkái: Jelentés a kolozsvári tudomány-egyetem szemkórodájának működéséről 1873. ápr. 28-tól 1874. ápr. 30-ig. Utasítás a trachoma elleni eljárásról. Das Trachoma in der oestr.-ung. Armee. Trachoma-útmutató. Beziehung zwischen Zahn- und Augenaffectionen. Szivárványhártya tuberculosisnak egy gyógyult esete.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi