Tisztviselők ügyköre.

Full text search

Tisztviselők ügyköre.
A főadószedő felelős volt az összes kincstári adókért, azok behajtására a kiküldött biztosok mellett, a járási adószedők segédkezését is igénybe vehette, azonban a megyei adókba beleszólása nem volt. Minden egyes megyegyűlésen az adóbehajtásokról és a hátralékokról részletes kimutatást kellett előterjesztenie. A biztosok számadásait, a megye küldöttének közbejöttével, volt köteles felülvizsgálni. A számadások lezárása után a főadószedő a járási adószedőket egybehívta s velök a következő év kivetését megbeszélbe. Az ily módon készült lajstromokat a megyegyűlés elé volt köteles terjeszteni. (Nr. 10. 15–18.)
A szolgabírák kötelesek voltak a megyegyűléseken megjelenni, hivataloskodásukról jegyzőkönyvet vezetni, a kapott parancsokat haladéktalanúl végrehajtani. Bíráskodniok, valamint bírói vizsgálatot indítaniok csak az alispán megbizásából volt szabad. Ily alkalmakkor mindig az esküdt jelenlétében kellett működniök. Az esküdt által tartott vizsgálatok érvénytelenek voltak. A katona-elszállásolásnál az arányos és igazságos beosztásra kellett ügyelniök. Forspontot csak olyanoknak adhattak, kik felsőbb megbízást tudtak kimutatni. A katonai elszállásolásokról részletes kimutatásokat készítettek, a kihágásokról jelentést tenni tartoztak. (Nr. 19–23. és 25–27.) A 24. pontban pedig részletes utasításokat adott a megye a szolgabíráknak, miként kelljen tűz- és jégkár, valamint árvíz által okozott károk megállapításánál a vizsgálatot foganatosítaniok. A 27. pont az esküdtek kötelmeiről szól s őket teljesen a szolgabíráknak rendeli alá, míg a 28. pontban a szolgabírák nyernek részletes utasítást a nagyobb katonai átvonulásokkor követendő eljárásra nézve.
A járási vagyis részleges adószedők, az adószedés napjáról jó eleve kötelesek voltak az egyes községeket értesíteni. Tiltva volt a pénzt hozó parasztok hosszas várakoztatása, jogtalan haszon hajhászása. A nemesi illetékeket mindig a helyszínén tartoztak beszedni. A befizetett adók nyugtatásáról adókönyvecskéket készítettek, a melyek első lapján a kivetés, másodikon a befizetés, harmadikon a hátrálék lőn kitüntetve. Számadással az általános, vagyis a főadószedőnek tartoztak. (Nr. 29–33.)
Az utak és hídak javítása első sorban azon község terhét képezte, a melynek határában a javítandó út vagy híd feküdt. Ha nagyon rosszak voltak az utak, vagy a község nem győzte a javítást, a szolgabírónak joga volt a javításhoz a szomszéd-községeket is berendelni.
Oly utakat és hídakat, a melyeknek vámjuk volt, az illető földesurak tartoztak fenntartani. (Nr. 34.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi