1848/49.

Full text search

1848/49.
Hogy a Balitéletek szerzőjének szavaival éljünk „A czivilizáczió riadó szava eldördült és sebzett oroszlán dühös hangján követeli vissza az elnyomott népnek századokon át bitangolt jussait.” Ám a juss-elismerést, mint tudjuk, nyomon követte a jogfosztogatás. 1849-ben a vármegye területén három törvényszék ítél: Pest, Kecskemét és Kalocsa. E törvényszékek hatásköre alá nem eső kisebb ügyekben (politikai kihágásokban) a vármegyebeli községek tanácsai és a vármegye 17 kerületének főszolgabírái ítéltek. A törvényszéki elnököt a pestkerületi főispán nevezte ki. A közbírák 2 forint napidíjat húztak. Előadóként mindig a jegyző szerepelt. A tiszti ügyészek között egy elnöki jelentés tanúságaként a legképzettebbek egyike Fabinyi Theofil, a kit ezért közbírónak léptettek elő.
Haynau a vármegye valamennyi, a magyar hadsereghez szító polgárának javait lefoglaltatta. Ezzel szemben, intencióihoz mérten, 1849-ben a „forradalmi pártfőnökök” által kivégzett Mericzay János szecsői és Heinsegger Antal kókai plébánosok javait és pedig a váczi káptalan megkeresésére, feloldotta a zár alól. Ezzel egyidejűleg nyomozat indult Wodiáner pesti nagykereskedő ellen, mert azt a gyapjút, melyet a pártütő kormány a ráczkevei uradalomtól elkobzott, megvette. 1849 június 27-én a budai királyi palotához tartozott konyhabeli szereket „pártütő főnök Kossuth Lajos” elhordatván, Szent-Ivány pestkerületi főispán megkereste Madarassy László ideiglenes alispánt: ejtse meg a bűnnyomozatot. Ugyanez évben „Kossuth Lajos sógora Ruttkay József” közalapítványi jószágigazgató ellen a püspökladányi ökörcsordából 12 darab 4 éves, egyenként 120 pft. értékkel bírt ökörnek, 200 pftnak Niczky Sándor kenderesi haszonbérlőtől, ezenkívül 24 darab ökörnek, 6 parasztszekérnek és különféle gazdasági szereknek 2000 pft értékben való eltulajdonítása miatt rendel Szent-Ivány nyomozatot. Egyidejűleg a gyanúsított vagyonát is zár alá véteti.
Egy 1849 szeptember 16-án kelt végzés szerint gróf Zichy Edmond arra kéri Szent-Iványt, hogy a „pártütő kormánytól megöletett” Ödön nevű fivérének vagyonára vezetett végrehajtást semmisnek mondja ki, mire Szent-Ivány eleget tesz a kérelemnek, de hangsúlyozza, hogy ennek kimondása tulajdonképen szükségtelen volt, mert minden, a mit a pártütő kormány tesz, az ab ovo semmis. Nyomozatot rendeltek el Károly János és Szente Péter ráczkevei lakosok ellen is, hogy a pártütő pestmegyei választóktól adószedőkké választatásukat elfogadták, adót szedtek és azt a forradalmi sereg után utazva, annak átadták. Kevéssel utóbb a halálra keresett Nyáry Pál vagyonának lefoglalását elrendelték, és eljárás indult a hradiki és maluzsinai kir. hivatalokból a pártütők által elvitt 325nagyobb mennyiségű rézkészlet visszaszerzése és az egyelőre ösmeretlen tettesek megbüntetése iránt. Bárczay Györgyné szül. Szemere Ludovika pedig azt panaszolja, hogy nincs többé uraság, a mire való tekintettel – mint látszik – erdejét a pórok lefoglalták. Az íratok között fekszik végül egy fakó, két sor irásos lap, melynek tartalmát szószerint adjuk:
„Nagy Cézárok után feltünnek az ördögi Nérók.
És ki vesződik, küzd, vérzik alattok? A nép.”

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi