1650–1668 között.

Full text search

1650–1668 között.
Kétségtelen, hogy az 1650–1668 évek alatt a pozsony-vármegyei református egyházközségek következőképpen oszlottak meg a különféle esperességek közt: 1. a samarjai esperességhez tartozott Nagyszombat, Szempcz, Samarja, Csütörtök, Fél, Egyházfalva, Nagy-Magyar, Iványi, Sáp, Réthe, Karcsa, Jóka, Csölösztő, Kiliti, Fekete-Erdő, Kálnok, Szent-Mihályfalva, Dunaszerdahely, Alistál, Kimle; 2. a komjáti esperességhez tartozott Deáki és Szered.
A samarjai egyházmegyei esperesek a XVII. században a következők voltak: Sellyei Piscatoris Ferencz mosonyi, Szentzi Coriarius Lukács samarjai, Körmendi Tiba Tamás mosonyi, Rasoris Gergely mosonyi, Kanizsai Mihály nagyszombati, Ábrahámi István m.-óvári, Bitskei Gergely nagyszombati, Felistáli András alistáli, Komáromi Lanionis János nagyszombati, Száki János szenczi, Tsatári István szenczi, majd mosonyi lelkész, Losontzi Farkas János nagyszombati lelkész.
A csak töredékesen ismeretes galántai zsinatok kívül még a felső-dunamelléki egyházkerület ügyeinek rendezésére a komjáti (Nyitra vm.) zsinat (1626) határozatai szolgáltak, a melyek egész az 1890. évig érvényben voltak „komjáti kánonok” néven.
Jóllehet a magyarországi mindkét hitvallású evangélikusok vallászabadságát a bécsi (1608) és a linczi (1645) békekötések pontjai biztosítják, mégis széles e hazában, s így Pozsony vármegyében is sok üldöztetésnek voltak kitéve.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi