A pozsonyi Dunahíd.

Full text search

A pozsonyi Dunahíd.
Az állandó Duna-hidat Pozsonyban 1890-ben építették. Régebben kompok és hajóhidak közvetítették a forgalmat. A Dunán át való kompátkelés és a vámszedés joga Szent István koráig nyúlik vissza s e jog részesei voltak a kincstáron kívül a pannonhalmi apátság, a pozsonyi gróf és később maga a város is.
Pozsony város lakosai széleskörű vámmentességeket élveztek. Az Árpádházi királyok idejében valószínűleg közös vízi járművek közvetítették a Dunán való átkelést. Ez a közlekedés később nem felelvén meg, Zsigmond király idejében, a kompok használatát a Duna áthidalása váltotta fel. Az első Duna-hidat faczölöpök és nagy hajók tartották. A híd fentartásának költségei a várost terhelték. Ez a híd 1445-ig állott fenn, mely után ismét kompon történt az átkelés. Ettől kezdve többször építették fel újból és újból a Duna hídját, habár a part más-más helyén; a Mátyás királytól épített 334híd 13 évig állott fenn. Valamennyi híd jármashídnak épült, kivéve az 1493-tól 1495. évig használt hidat, a mely hajóhíd volt.
A XVI. század háborús időszakaiban a Duna áthidalása és a meglevő hidak lebontása többnyire hadászati szempontokból történt és e hidak is jármas- vagy hajóhidak voltak; csak 1676-tól kezdve használták az ú. n. repülő hidakat is, melyeknek hadászati szempontból az az előnyük volt, hogy az ellenség közeledtével a vízből ki voltak húzhatók, és ismét felállíthatók.
Az állandó dunai híd eszméje 1722-ben kezdett előtérbe nyomulni, midőn a kormány az országgyűlés elé ez iránt javaslatot terjesztett. A híd megépült, de az 1740-iki jégzajlás elpusztította s helyét ismét hajóhíd foglalta el. Az utolsó hajóhidat Pozsony városa 1825-ben, fejedelmi adományképpen kapta. Ez a híd a mai vashíd fölépítéséig, 1890-ig fennállott.
Az 1830-ban Pozsonyban megindult első gőzhajó után a vasúti építés tette szükségessé az állandó hidak építését. A bécs–győri vasúttársaság fel is vette programmjába Pozsony mellett a Duna áthidalását, de az csak több mint 60 év mulva valósult meg, a dunántúli helyi érdekű vasutak építése alkalmával, midőn a vasúti, valamint közúti közlekedésre és gyalogjárók számára szolgáló vashíd 1890-ben megépült.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi