Szövőipar.

Full text search

Szövőipar.
Pozsony és a vármegye szövőipara hajdan jóhírű volt s legrégibb történeti adataink tesznek említést róla. Vásznat is szőttek, de legfőbb foglalkozásuk a posztószövés volt; csak a későbbi időkben találunk Pozsonyban selyemszalaggyárat is, melynek gyártmányai a nagyszombati és felvidéki vásárokon keltek el.
A takácsok kézi szövőszéken dolgoztak, nagyobbrészt csak télen, míg nyáron – úgy, mint régen sok iparos – mezei munkával foglalkoztak.
A 70-es években a vármegyében 500 takács foglalkozott. A szövőgyárak versenye a kézi szövést mindinkább háttérbe szorította s a megyében Modorban és Nagyszombatban csak olcsóbb minőségű flanelt és halinaposztót állítanak elő a nép szükségletére. A pozsonyi 1865. évi kiállításon csak két szövő mutatta be munkáit. Annál jelentékenyebb e téren a gyáripar, mely különösen a posztószövés, a juta-, len- és vászongyártás, az arany- és ezüstpaszománykészítés s végül a czérnagyártás terén válik ki. Textiliparunk mai helyzetében különösen fel kell említenünk a nyersanyag drágaságát, mely a szövőipar történetében bizonyára állandó nyomokat fog hagyni.

A magyarfalvi czukorgyár.
Saját felvételünk
A vármegye szövőipara általában nyugat és kelet felé is mutat kiviteli törekvéseket; így a czérnagyártás, a mely nagyobb külföldi fogyasztási 318terület szükségletét fedezi. A len-, vitorlavászon- és jutagyártás, valamint az arany- és ezüstpaszománykészítés szintén szállít az ausztirai piaczra és nyugat felé, de ezenkívül különösen a Balkán államokba való kivitelre is súlyt helyez.

Pozsony. – Az „Apollo” r. t. kőolajfinomító telepe.
Eredeti rajz

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi