Fáczán.

Full text search

Fáczán.
A szarvas után a fáczán tenyészete a vadászterületek tulajdonosainak főtörekvése és ezt oly magas fokra emelték, hogy a fáczán jelenleg a vármegyében már a közönségesebb vadak közé számíttatik.
A fáczánnak nagyobb mennyiségben való tenyészete s különösen egy helyen való összpontosítása tekintetében az első helyet foglalja el Esterházy Mihály gróf tenyészete. Hogy az említett főúr fáczán-tenyészeténél a degenerácziónak elejét vegyék, a tojásokat évente Angliából hozatják s nagyobbára mesterséges úton s csak részben költetik ki kotlós-tyúkokkal vagy pulykákkal. A tojások nagyobb részét szintén az Angliából hozatott költőgépekkel költetik ki és a csirkéket tápláló-gépekkel nevelik fel abban a fáczánosban, a melyben az állomány felfrissítésére vagy szaporítására szükség van.

Id. Pálffy János gróf solirovi vadászkastélya.
A fáczánnak gépekben való felnevelése biztosabb és olcsóbb is, mint a tyúkkal vagy pulykával való felnevelés, mert a gép jobban védi meg a fáczán-csirkéket az idők viszontagságaitól. A csirkéket eleinte főtt tojással, később rizs-tojás-keverékkel és tisztított hangyatojással, végül főtt búzával etetik.
Az eddigi tapasztalat szerint kiköltetett a fenti gépekkel a hozatott fáczántojásokból 80–85%, felneveltetett 55–60%, a mi igen szép eredmény, tekintve azt, hogy a tojások a hosszantartó szállítás alatt minőségben mégis csak szenvednek.
A fáczánokat minden fáczánosban egész éven át búzával etetik, illetőleg a búzát az arra előkészített és tiszántartott cserkészútakra szórják. Az említett uradalomban az utolsó 10 év alatt összesen 16,426 darabot lőttek, nagyobbára kakast, tehát évenként átlag 1642 darabot.
A közönséges fáczánon kívül még szépen szaporodnak más külföldi, s ékes tollazatukról nevezetes fáczánfajok is, mint: a király, arany, elliot, mangol és a versicolor. Szép eredményeket érnek el a fáczántenyésztés terén különösen Pálffy Miklós herczegnél, Károlyi Lajos, id. és ifj. Pálffy János grófoknál, a Pálffy grófi család seniorátusi uradalmában, Hohenlohe és D’Hennin herczegeknél, Üchtritz és Zichy grófoknál. A vármegye egész területén évente mintegy 12–13 ezer fáczán kerül teritékre.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi