Béri Balogh Ádám.

Full text search

Béri Balogh Ádám.
Ezalatt Béri Balogh Ádám és Hellepront János Szigetvár alá vonultak s a várat ostrom alá vették, a mi azonban megfelelő hadiszerek hiányában nem sikerült. Ezután a kurucz had a Rinya felé vonult. Útközben Sándor László, a ki a rengetegekből előjövő bujdosó kuruczokból ezredét már kiegészítette, csatlakozott hozzája.
Balogh Ádám Hellepront Jánost hagyta vissza Szigetvár szemmeltartására, maga pedig hadával, mely napról napra gyarapodott, Zala felé vette útját (Thaly Kálmán: Bottyán János 86.). A merre elvonult, a nép tömegesen tódult zászlói alá és mint a Kapos, mint a Rinya, völgyében felhangzott a nóta: Török bársony süvegem, | Most élem gyöngyéletem: | Balogh Ádám a nevem, | Ha vitéz vagy, gyer velem.
1706 elején Bottyán János ismét megjelent Somogyban. Február elején, magához véve Hellepront csapatát, átkelt a Dráván és a Dráva-Száva közét pusztította, a mit azonban a császáriak nem hagytak megtorlás nélkül. Midőn ugyanis Bottyán átkelt a Dráván, hogy a Sió-vonal felé vonuljon, gróf Herberstein Gundacker eszéki parancsnok és báró Nehm péterváradi tábornok, maguk mellé véve a szigetvári őrséget, a visszatérő Bottyánt körül akarták keríteni; de megkéstek, mert Bottyán seregének zöme ekkor már átlépett a Sión, hogy innen Simontornyára és Földvárra vonuljon. A császáriaknak azonban mégis sikerült Bottyán utóhadát Igalnál utólérni, szétugrasztani s egy hadnagyot és 50 közvitézt foglyul ejteni (Thaly: Bottyán János 113.).

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi