A vármegyei orvosi kar.

Full text search

A vármegyei orvosi kar.
Szatmár vármegye közegészségügyi szolgálatában Aáron Sándor dr. vármegyei tiszti főorvossal élén, kilencz járásorvos áll. Halász Jenő dr. a fehérgyarmatiban; Csuka Mihály dr. az erdődiben; Bajnóczy Géza a szinérváraljaiban; Egry Károly dr. a szatmáriban; Diósi Adolf dr. a csengeriben; Csató Sándor dr. a mátészalkaiban; Czukor Lajos dr. a nagykárolyiban; Olsavszky Viktor dr. a nagysomkútiban; Gondos Mór dr. a nagybányaiban. Ezeken kívül három városi tiszti orvos van és pedig Schönpflug Béla dr. Nagykárolyban, Herczinger Ferencz dr. Nagybányán és Csausz Károly dr. Felsőbányán; továbbá 2 városi orvos van, Doby Zsigmond dr. Nagykárolyban, Nagy János sebész Nagybányán és Berksz Aurél Felsőbányán.
Mint körorvos a vármegye területén jelenleg 21 orvos működik. Hét kör csak helyettesekkel van ellátva. A csengeri egészségügyi körben Kápolnay Kálmán dr., az erdődiben Róth Sándor dr., az erdőszádaiban Hengye Titusz dr., a fehérgyarmatiban Grósz Rezső dr., a gacsályiban Majtényi Lajos dr., a királydarócziban Hajós Fülöp dr., a krasznabéltekiben Nádai Lipót dr., a kölcseiben Markovics Vilmos dr., a mátészalkaiban Vida József dr., a hodásziban Rosenberg Ignácz dr., a nagyecsediben Glatter A. Béla dr., a nagykárolyiban 335Schönpflug Béla dr., a II-ik nagykárolyiban Somossi Ignácz dr., a nagydobosiban Belényessy László dr., a nagysomkúti I-ben Goldstein Ármin dr., a nagysomkúti II-ikban Kovács Mór dr., a nagybányaiban Winkler Jenő dr., a szaniszlóiban Láng György dr., a szatmáriban Lacheta Brúnó dr., a sárközújlakiban Telts Róbert dr., a szinérváraljaiban Ember Elemér dr. Az üresedésben levő avasfelsőfalui, érendrédi, felsőbányai, krassói, remetemezői és nagypaládi körorvosi állások teendőit, mint helyettesek, a járásorvosok végzik. Az összes orvosi körök túlterheltek. Az üresedés oka a csekély javadalmazás. Mindezeken kívül Nagykárolyban még 6 magángyakorló orvos működik.
A nagybányai m. kir. bányaigazgatóság kerületének szatmár-vármegyei részén működnek, Nagybányán Kádár Antal dr. bányakerületi főorvos, Wagner Sándor dr. bányaműorvos és egy segédorvos, Felsőbányán Tóth Gábor dr., Kapnikbányán Kulcsár Viktor dr. bányaműorvosok.
A törvényhatóság területén összesen 47 orvos működik, ezek közül orvostudor 45, sebész 2. Hat állás üres. Gyógyszertárat önállóan kezelő gyógyszerész van 28; a gyógyszertárakban alkalmazott okleveles segédek száma 7.
Három rendezett tanácsú városban 25,–180 községben 186 okleveles bába működik. Ezeken kívül 27 községben 27 másodrendűleg képzett bába, 100 községben 100 parasztbába működik.
A védhimlő-oltást 1907-ben 30 orvos 30 oltókerületben teljesítette. Először oltatott 14.300, újraoltatott 13.000, összesen 27.300 egyén.
A három rendezett tanácsú városban és 15 községben a halottkémlést összesen 18 orvos végezte. Képesített halottkém van 223 községben. 68 községben nincs halottkém, ezekben a községi elöljáróság teljesítette a halottkémlést.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi