Szamos, Tisza medertisztitása.

Full text search

Szamos, Tisza medertisztitása.
A szakértők már előbb hangsúlyozták, hogy a folyók vizeinek a síkokra való kiömlését gazdaságos dolog töltések építésével megakadályozni. A helytartótanács 1770 szeptember 16-ról kelt rendeletben Szabolcs, Bihar, Ung, Ugocsa, Bereg és Szatmár vármegyét utasítja, hogy a Szamost Déstől a torkolatig s innen a Tiszát Szolnokig, a só akadálytalan szállíthatása végett, tegyék hajózhatóvá. A vármegyéknek az erejüket meghaladó teher ellen irányuló felírataikra rideg dorgálás a válasz; a felhívást Mária Terézia ismétli meg, majd József főherczeg bővíti ki 1773 deczember hó 6-án kelt rendeletében azzal, hogy a medrekből a fákat szedessék ki, a káros malomgátakat, halászrekeszeket hányassák szét, a töltéseket fejleszszék, a partok közeléből a fákat vágassák ki, a kevésbbé ártalmas malomgátakon pedig legalább 8 öl széles szabad nyílást hagyassanak A helytartótanács a felhívást 1774. év tavaszáig háromszor ismétli meg, ugyanezen évi junius hó 8-án pedig a király ismétli meg, ekkor már karhatalom alkalmazására is jogosultságot adván.
283A sok zaklatásnak és kényszernek volt is foganatja, különösen 1775-től, Károlyi Antal királyi biztosságának idejétől kezdve. Különféle gépeket készíttet és szerszámokat csináltat; tisztogatják a medreket, sok gátat lerombolnak, a hézagokban új töltéseket emelnek, a gyengébbeket erősítik. Másfél öl magas, három öl széles töltéseket kellett építeni.
Károlyi 1780-ban a Szamost az erdélyi határtól beutazván, az előző évi munkák eredményét megfelelőnek és biztatónak találja s ezért folytatja a munkát a következő években is; de hivatalos eljárása szokszor beleütközvén egyes birtokosok érdekeibe, ellenségei támadnak, kik önérdekűséggel vádolják.
1785-ben, középponti kiküldött mellett, megyei tagokból alakított bizottság vizsgálja felül az összes munkálatokat, a vádak alaptalansága s Károlyi önzetlensége kiderül, a vármegye bizalmat és hálás köszönetet mond, királyi elismerésben is részesül, de királyi biztosi küldetése véget érvén, vége szakad a szabályozás terén a további tevékenységnek is. Az ő működése idejéből valók, vagy legalább akkor nyertek összefüggést és kiegészítést azok a töltések, a melyek a Tisza mentén a jobbparton Tiszaújlaktól, a balparton Tiszabecstől, a Szamosmentén a jobbparton Berenczétől; a balparton Krassótól e folyók azon időbeli medre közelében most is fennállanak s több helyen a mai töltések alapját teszik.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi