SMITH, ADAM (1723–1790) angol közgazdász

Full text search

SMITH, ADAM (1723–1790) angol közgazdász
Saját munkája olyan tulajdona az embernek, amely minden más tulajdonának legfőbb forrása, s mint ilyen a legszentebb és legsérthetetlenebb.
A nemzetek gazdagsága, e gazdagság természetének és okainak vizsgálat – Id. Pasquale Salvucci: Adam Smith politikai filozófiája. Gondolat, Bp., 1976. 11. Bilek Rudolf;
A törvényhozónak az az álszent aggodalma, hogy a munkáltató esetleg érdemtelent talál foglalkoztatni, éppen olyan arcátlan, mint amilyen zsarnoki.
A mezővárosokban mindenütt sokkal könnyebben szerez a gazdag ember jogot arra, hogy kereskedjen, mint a szegény kézműves arra, hogy dolgozzon bennük.
Uo. 13.;
Egyetlen törvényünk sincs a munka árának leszorítását célzó szövetkezés ellen, de sok van, amely tiltja az összefogást a munkabér emelése érdekében.
Uo. 14.;
Mindenki kétségkívül a maga előnyét tartja szem előtt, nem pedig a társadalomét. De saját előnyének mérlegelése természetszerűen, sőt szükségképpen tőkéjének olyan használatára fogja vezetni, mely a társadalomra is a legelőnyösebb lesz.
Vizsgálódás a nemzetek jólétének természetéről és okairól – Uo. Éber Enő;
…ha némelyek úgy élnek a természetes szabadságjogokkal, hogy veszélyeztetik a társadalom egészének biztonságát, akkor helyes, sőt szükséges, hogy törvényes korlátozások megakadályozzák őket ebben…
A nemzetek gazdagsága… –Uo. 16. Bilek Rudolf,;
Ahhoz, hogy az államot a gazdagság legmagasabb fokára emeljük … csupán békére, alacsony adókra és az igazságosságot elviselő közigazgatásra van szükség.
Edinburgh Lectures – Uo. 22. Rozsnyai Ervin;
…kereskedelem és ipar fokozatosan rendet és jó kormányzatot hoz…
Vizsgálódás… – Uo. 31. Éber Ernő;
Minthogy a dolgok természete szerint a létfenntartás előbbre való, mint a kényelem és a fényűzés, azért az előbbit biztosító tevékenység szükségképpen előbbre való annál, amelyik a két utóbbit szerzi meg.
Uo. 33.;
A halálfélelem az emberi természet egyik legfontosabb elve…
Theory of Moral Sentiments – Uo. 42. Rozsnyai Ervin;
Félelem és aggódás az emberi kebel két nagy pribékje, amelytől hiába igyekszik megvédeni őt az értelem és a filozófia.
Uo. 43.;
A különböző embereket egyesítő társadalom – éppúgy, mint a különböző kereskedőket egyesítő társaság – fennállhat bármely kölcsönös szeretet és vonzalom nélkül, egyedül azért, mert hasznos
Uo. 45.;
Bármily önzőnek gondoljuk is az embert, kétségkívül vannak a természetében bizonyos elvek, amelyek arra késztetik, hogy érdeklődjék a többiek sorsa iránt…
Uo. 48.;
Nem élhetünk hosszú ideig a világban, anélkül hogy észre ne vennénk: a társadalomban, ahol élünk, felebarátaink tisztelete, hírnevünk, rangunk jórészt azon múlik, hogy milyen mértékben rendelkezünk külső javakkal a valóságban vagy mások hite szerint.
Uo. 51.;
Az embert cselekvésre teremtették.
Uo. 52.;
A filozófia a természeti összefüggések elveinek tudománya.
History of Astronomy – Uo. 58.;
Az iparban a természet nem segít, mindent az ember végez.
A nemzetek gazdagsága… – Uo. 59. Bilek Rudolf;
…a hanyagságot és a takarékosság hiányát általában nem azért helytelenítik, mert a jóakarat hiányára utal, hanem mert abból származik, hogy nem tanúsítunk kellő figyelmet személyes érdekeink iránt.
Theory… – Uo. 63. Rozsnyai Ervin;
a hiúság érdekel bennünket, nem a jólét vagy a gyönyör.
Uo. 67.;
Az emberek megvetéséhez képest minden más külső bajt könnyű elviselni.
Uo. 68.;
Az a kívánság, hogy a többiek becsüljenek és csodáljanak bennünket, az igazi dicsőség igazi szeretetének tekintendő akkor, ha a megbecsülés és csodálat tárgyát alkotó tulajdonságok és képességek birtoklásán alapul; ebben az esetben olyan szenvedélyről van szó, amely nem a legjobb ugyan az emberi természet szenvedélyei közül, de bizonyára egyike a legjobbaknak.
A hiúság gyakran olyan erőfeszítés, amely idő előtt akarja birtokolni az igazi dicsőséget
A nevelés nagy művészete abban rejlik, hogy a hiúságot a neki megfelelő célok felé terelje. Nem szabad elbátortalanítani a serdülőt abban az igyekezetében, hogy olyan tulajdonságokra törekedjék, amelyek valóban fontosak…
Uo. 69.;
Az erény nem más, mint egy-egy szenvedély megfelelő foka.
Uo. 70.;
A becsületesség a legjobb politika.
Uo. 72.;
…sokat törődjünk másokkal és keveset önmagunkkal.
Uo. 89.;
Az önuralom legjobb leckéjét mindig attól a szemlélőtől kapjuk, akitől a legkevesebb rokonszenvet és elnézést várhatjuk.
Uo. 96.;
Tulajdonképpen a magatartás általános szabályainak tiszteletét nevezzük „kötelességérzésnek”.
Uo. 100.;
Csere nélkül … senki sem tud élni, s így bizonyos mértékig mindenki kereskedővé lesz, és a társadalom maga is voltaképpen kereskedő társadalommá fejlődik.
A nemzetek gazdagsága… – Uo. 126. Bilek Rudolf;
…ami a társadalom túlnyomó részének körülményeit megjavítja, az nem lehet hátrányára a társadalomnak mint egésznek.
…méltányos, hogy akik az egész népet ellátják élelemmel, ruhával és lakással, munkájuk gyümölcséből legalább olyan részt kapjanak, hogy maguk is tűrhetően táplálkozhassanak, ruházkodhassanak és lakhassanak.
Uo. 147.;
Ahol nagy a tulajdon, nagy az egyenlőtlenség is. Egy igen gazdag emberre legalább ötszáz szegénynek kell jutnia, és a kevesek bősége sokak szegénységét feltételezi.
Vizsgálódás… – Uo. Éber Ernő;
Egy olyan tökéletlen lény, mint az ember, amelynek létezése oly sok rajta kívüli körülménytől függ, gyakran kénytelen a jóakarattól eltérő indítékok alapján cselekedni.
Theory… – Uo. 156. Rozsnyai Ervin;
A kézműves, aki senkitől sem zavartatva dolgozik saját otthonában, sokkal jobban él, mint a szegény munkás. Aki tehát vállain hordozza … a társadalom terhét, annak jut a legkevesebb előny.
Lectures on Justice, Police, Revenue and Arms – Uo. 174.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi