BUTLER, SAMUEL (1835–1902) angol prózaíró

Full text search

BUTLER, SAMUEL (1835–1902) angol prózaíró
Minden időkben és minden országban az asszony határozza meg, hogy az emberek egy hibát megbocsássanak-e vagy sem.
Erewhon Revisited, 8. f. – Dupré, P.: Encyclopédie des Citations. Comité de Rédaction sous la présidence de Fernand Keller. Éditions de Trévise, Párizs, 1959. 6770. sz. Molnos Lipót;
Azt mondották, hogy a múltat még Isten sem tudja megváltoztatni: a történetírók képesek rá, és talán ezért is tűri meg őket az Isten, mert e tekintetben hasznára lehetnek.
I. m. 14. f. – The Oxford Dictionary of Quotations. Oxford University Press, Ely Houses London W. l., 1968. 111. 28. sz.;
Az élet olyan, mint a szerelem: minden okosság ellene, s minden egészséges ösztön mellette szól.
Note Books. Life and Love – The Oxford Dictionary of Quotations. Oxford University Press, Ely Houses London W. l., 1968. 112. 5. sz.;
Én nem bánom a hazugságot, de gyűlölöm a pontatlanságot.
I. m. Truth and Convenience – Uo. 7. sz.;
A csapást, ha fokonként érkezik, a legtöbb ember nagyobb lelki nyugalommál tudja elviselni, mint az egy élet folyamán szerzett nagy vagyont.
Minden testnek útja – Magvető, Bp., 1972. 5. f. 45. Kéry László;
Az írókkal pontosan annyit bajlódunk, amennyit akarunk, barátainktól viszont nem mindig szabadulunk meg egykönnyen.
Uo. 47.;
Könnyű helyes nézeteket vallani, mikor már mindenki vallja őket…
Uo. 49.;
…életünket és utódaink életét főként kevésbé tudatos gondolataink és kevésbé tudatos cselekvéseink formálják.
Uo. 50.;
Örülnék, ha a gyermekeket arra tanítanák: ha valamit nem szeretnek, ne mondják rá, hogy szeretik, csak azért, mert másoktól így hallják.
I. m. 7. f. – Uo. 62.;
Papák és mamák olykor megkérdezik a fiatalembereket, hogy szándékuk tisztességes-e a lányukkal szemben. Azt hiszem, néha a fiatalemberek is megkérdezhetnék a papákat és mamákat szándékuk tisztessége felől, mielőtt meghívást fogadnak el olyan házba, ahol férjhez menendő lányok vannak.
I. m. 9. f. – Uo. 70.;
Az erény igazi leszármazása régibb és tisztesebb, mint amilyet bárki is kitalálhat. Az embernek önnön jólétére vonatkozó tapasztalatából ered – s ez, ha nem is csalhatatlan, még mindig a legmegbízhatóbb összes tulajdonaink között. Az a rendszer, amelynek ennél biztosabb alapra van szüksége, annyira ingatag, hogy fel fog borulni, akármilyen talapzatra állítjuk.
I. m. 19. f. – Uo. 121.;
Nincs valamirevaló erény, amelybe ne vegyülne egy kis bűn, s alig vagy egyáltalán nem képzelhető el olyan bűn, amelyben ne lenne egy cseppnyi erény.
Uo. 123.;
Az angyalruhába bújt ördögöt bizony csak a legügyesebb szakértők képesek felismerni, s az ördög oly gyakran folyamodik ehhez az álöltözethez, hogy egyáltalán nem biztonságos dolog angyalokkal szóba állni.
Uo. 125.;
Fogalmam sincs róla, mi a zseni, de amennyire fel tudom mérni, meg kell állapítanom, hogy nem egyéb ostoba szónál, amelyet legjobb átengedni a tudományos és irodalmi klakőröknek.
…az igazi nagyság láthatatlanná tevő köpenyt visel, melynek leple alatt csendesen, észrevétlenül járkál az emberek között.
I. m. 22. f. – Uo. 135.;
Bolond az ember … ha egyhetesnél régebbi dolgokra emlékszik. kivéve, ha kellemes az emlék, vagy valami haszon származik belőle
I. m. 24. f. – Uo. 145.;
A paptól elvárják, hogy két lábon járó vasárnap legyen.
I. m. 26. f. – Uo. 152.;
Kétféle ember van ezen a világon: olyan, aki vétkezik, és olyan, aki ellen vétkeznek. Ha mindenáron tartozni kell valamelyik csoportba, jobb az elsőbe, mint a másodikba.
Uo. 154.;
Csak olyasmit tanulj, aminek a nem tudása miatt hosszú időn keresztül rosszul érezted magad. Ha úgy találod, hogy ennek vagy annak a tudására szükséged van … akkor azt jobb minél előbb megtanulnod, de addig inkább a csontjaid és izmaid fejlesztésére fordítsd az időd.
I. m. 31. f. – Uo. 179.;
A szellemi foglalkozás nagyon megfelel az olyanoknak, akiknek van összeköttetésük, befolyásuk és tőkéjük, de egyébként nem ér semmit.
I. m. 34. f. – Uo. 1914;
Némelyek azt állítják, hogy iskoláskoruk volt életük legboldogabb korszaka. Lehet, hogy így van, de én azért mindig gyanakvással nézem az ilyen embereket. Elég nehéz azt is megállapítani, hogy a jelenben boldog-e vagy sem, s még nehezebb egybevetni az emberélet különböző szakaszainak viszonylagos boldogságát vagy boldogtalanságát. A legtöbb, amit elmondhatunk, annyi, hogy mindaddig tűrhetően boldogok vagyunk, amíg nem érezzük magunkat határozottan nyomorultul.
I. m. 45. f. – Uo. 256.;
…kevesen bíznak abban, hogy akkor is helyesebb vagy jobb az igazságban hinni, mint a hazugságban, ha a hazugság első pillanatra kifizetődőbbnek látszik. De csak ezekről a kevesekről lehet elmondani, hogy egyáltalán hisznek valamiben.
I. m. 65. f. – Uo. 361.;
…a pénzveszteség elviselése a legnehezebb minden olyan egyén számára, aki elég idős már, és fel tudja fogni a veszteség jelentőségét… A pénzveszteség nemcsak hogy a legnagyobb fájdalom önmagában, hanem szülője minden más fájdalomnak is.
I. m. 66. f. – Uo. 369. 370.;
Jó, ha egy egész családban egy-két rendes ember akad, ennél többre nem lehet számítani.
Uo. 372.;
A rózsa akkor is rózsa, ha nem tudja, hogy ez a neve.
I. m. 68. f. – Uo. 368.;
…mivel a legtöbb területen túlzásba vittük az oktatást, elhanyagoltunk más területeket, amelyeken egy kis józan tanítás nem ártott volna meg.
I. m. 72.. f. – Uo. 406.;
Az ember barátságait, csakúgy, mint végrendeletét, a házasság érvényteleníti – de nemcsak saját házassága, hanem barátaié is.
I. m. 75. f. – Uo. 428.;
„Szeretni és elveszni jobb, mint nem veszni el sosem.”
(Egy Tennyson-idézet kiforgatása). I. m. 77. f. – Uo. 434.;
…valahányszor túlságosan határozott véleményünk van valami felől, önkéntelenül üldözőkké válunk.
I. m. 85. f. – Uo. 500.;
Minek panaszkodjam, ha a középszerűek csoportjába tartozom? Ha valaki nincsen alatta a középszernek, legyen hálás.
…a könyveknek egyszer … a maguk lábán kell megállaniok. Minél hamarabb kezdik, annál jobb.
I. m. 86. f. – Uo. 519.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi