EDDINGTON, ARTHUR (1882–1944) angol csillagász

Full text search

EDDINGTON, ARTHUR (1882–1944) angol csillagász
Kérlelhetetlen törvénye a külvilággal való kapcsolatunknak, hogy minden, amit megismerhetünk, átalakul a megismerés folyamán.
A természettudomány új útjai. 1. f. – Franklin Társulat, Bp., é. n. 11. Domhoffer Szilárd;
Mennyiben figyelhető meg az elektron kevésbé, mint a csillag? Nem vagyok benne bizonyos, vajon mondhatom-e, hogy láttam elektront, de ugyanúgy kételkedem abban is, hogy láttam-e a csillagokat. Ha láttam az egyiket, láttam a másikat is.
Uo. 23.;
A természettudomány célja szükségképpen eltér a bölcseletétől, de azt nem vagyok hajlandó elismerni, hogy kevésbé érdemes cél.
Uo. 27.;
Helyes elv, hogy ne bízzunk túlságosan az elméletben, mielőtt a megfigyelés azt meg nem erősítette. Remélem, nem botránkoztatom meg nagyon a kísérleti fizikusokat, ha még hozzáteszem a második, a helyes elvet, hogy a megfigyeléses eredményekben sem kell túlzottan bízni, míg azokat meg nem erősítette az elmélet.
I. m. 10. f. – Uo. 203.;
A kutatás természetét, legalább a természettudós számára, nagyrészt az a körülmény szabja meg, hogy az egyének tapasztalásuk egy részét egymással közölhetik.
I. m. 13. f. – Uo. 268.;
A „látszat csal” tana mérsékelten. alkalmazva kitűnő; de már annyira elhatalmasodott, hogy figyelmeztetésre szorulunk, hogy a látszat világa az, melyhez életünkben alkalmazkodnunk kell.
A Földnek gömb alakban való elképzelése, úgy hiszem, senkinek sem okoz nehézséget. Bevallom, hogy nekem annyira vérembe ment át a gondolat, hogy az Ausztráliában lefolyó, válogatott krikettmérkőzést képzeletemben fejjel lefelé játsszák.
I. m. 14. f. – Uo. 300.;
Nem vagyok bizonyos benne, hogy a matematikus jobban megérti világunkat, mint a költő vagy a misztikus. Talán csak arról van szó, hogy jobban tud összeadni.
Szó sincs arról, hogy a természettudomány hatalma csökkenne, hanem csak tisztábban látjuk, hogy mivel járulhat az emberi fejlődéshez és kultúrához most és a jövőben.
Uo. 309.;
…azt hiszem, hogy a tudomány haladását nem az eldöntött, hanem a felvetett kérdésekkel kellene mérni.
Uo. 310.;
Azért látunk messzebbre, mint elődeink, mert a vállukon állunk és nem csodálatos, hogy míg oda. felkapaszkodunk, néhány rúgást is kapnak?
Uo. 311.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi