HAŠEK, JAROSLAV (1883–1923) cseh regényíró, elbeszélő

Full text search

HAŠEK, JAROSLAV (1883–1923) cseh regényíró, elbeszélő
Tudja, nagyon nehéz dolog egy fenséges urat agyonlőni… Cilinderben kell menni, hogy a rendőrök még előtte le ne füleljék.
Svejk, I. r. A hátországban, I. f. – Svejk. Szépirodalmi, Bp., 1958. I. köt. 8. Réz Ádám.
Gazember is kel) a világba… Ha mindenki csak jót akarna a másiknak, már rég agyonverték volna egymást az emberek.
I. m. 3. f. – Uo. 43.;
Az emberek gyilkolásának előkészületei mindig is az isten nevében zajlottak le, vagy általában valami képzelt felsőbbrendű lény nevében, akit az emberiség kitalált magának, és megteremtett a saját képére és hasonlatosságára.
I. m. 11. f. – Uo. 174.;
A kutya hűséges állat, de csak az olvasókönyvekben vagy a természetrajzban. Szagoltassanak meg a leghűségesebb kutyával egy darab sült lókolbászt, és a kutya el van veszve.
I .m. 14. f. – Uo. 268.;
…utasításokkal nem lehet a háborút megnyerni.
I. m. II. r. A fronton, 2. f. – Uo. II. köt. 79.;
Akinek akasztófát rendelt a sors, az nem fullad vízbe.
Uo. 91.;
Nem szabad hinni a véletlenben, jobb, ha reggel és este is felpofozzuk magunkat, hogy el ne felejtsük, hogy az óvatosság sohase fölösleges, és hogy a jóból is megárt a sok.
Uo. 95.;
A műveltségnek léleknemesítő hatása van, s erre semmi szükség a katonaságnál. Minél durvább a tisztikar, annál jobb.
Uo. 105.;
Nincsenek hősök, csak vágóhídra terelt marhák vannak, a vezérkarokban pedig mészárosok. A végén aztán majd jön az általános lázadás, és akkor megnézhetik magukat.
Uo. 113.;
…az idegen. nemzetek lányainak a megerőszakolása a legjobb módszer a degenerálódás ellen. Így csinálták már a svédek meg a spanyolok is a harmincéves háborúban, a franciák Napóleon alatt, most pedig a budejovicei környéken ugyanezt fogják csinálni a magyarok, méghozzá durva erőszakolás nélkül. Mindenre sor kerül, ha elég hosszú az idő. Itt csupán egyszerű cseréről lesz szó. A cseh katona majd egy magyar lánnyal fog hálni, a cseh kislány pedig egy magyar honvédet részesít vendégszeretetében, és évszázadok múlva az antropológusok majd eltűnődnek azon az érdekes és meglepő tüneményen, hogy a Malse partján kiugró pofacsontú emberek bukkannak fel.
I. m. 3. f. – Uo. 128.;
…a háborúban mindenkinek vigyázni kell az egészségére, mert ezek a háborús strapák minden egyes embertől megkövetelik, hogy ne legyen nyavalyás.
Uo. 167.;
…a bíróság előtt sose mondjunk igazat. Aki hagyja magát megszédíteni, és mindent beismer, az mindig el van veszve.
I . m. 4. f. – Uo. 229.;
Katonáéknál nem megy másképp … ez már így van bevezetve, felelhetsz, amit akarsz, csinálhatsz, amit csinálsz, mindig ott kell lenni a fejed felett a viharfelhőnek, és egyszer csak elkezdődik a mennydörgés. Anélkül nem lehet fegyelmet tartani.
I. m. 5. f. – Uo. 291.;
…ha bosszút akarunk állni valakin, akkor egy ártatlan ember issza meg a levét.
I. m. III. r. A dicsőséges csihi-puhi, 2. f. – Svejk. Szépirodalmi, Bp., 1960. I. (tk. III.) köt. 110.;
15. A háborús dicsőséghez vezető útnak ez volt a receptje: este hatkor a katonák krumplis gulyást kapnak, fél kilenckor a legénység kikakálja magát a latrinán, és kilenckor aludni tér. Ilyen hadsereg elől rémülten menekül az ellenség.
Uo. 140.;
…az esztéták homoszexuálisok, ami közvetlenül az esztétika lényegéből fakad.
Uo. 161.;
…sokféle dolog van a világon, amit nem szabad megcsinálni, de azért el lehet követni. Az a fő, hogy mindenki kipróbálja, hogy sikerül-e neki, ami nem szabad, és így mégis lehessen.
I. m. 3. f. – Uo. 252.;
…minden katonának tudnia kell, hogy minél többet lövöldöz rá az ellenség, annál jobban fogy az ellenség muníciókészlete. Minden lövés, amit egy ellenséges katona lead terád, csökkenti az ő harcképességét.
I. m. 4. f. – Uo. II. (tk. IV.) köt. 37.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi