HUIZINGA, JOHAN (1872–1945) holland történész

Full text search

HUIZINGA, JOHAN (1872–1945) holland történész
Kultúráról mint egy közösség irányított magatartásáról akkor beszélhetünk, ha a természet birtoklása anyagi, erkölcsi és szellemi téren olyan állapotot teremt, mely magasabb és jobb, mint az, melyet az adott természetes viszonyok nyújthatnak…
A holnap árnyékában. IV. f. – Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Bp., 1938. 36. D. Garzuly Mária;
Uralkodás az emberi természetem csak egyet jelenthet: olyan emberiséget, melyben mindenki önmagáért, önnönmagán uralkodik.
Uo. 37.;
…a tudományos termelésben az ötlet magasabb árfolyamot nyert. Hemzsegnek a büszke kultúrszintézisek, melyeket néha nagy tudományossággal építenek fel. Ezekben a szerző eredetisége nagyobb győzelmet arat, mint amilyet a megfontolt tudomány tulajdonképpen engedélyezhetne neki.
I. m. VIII. f. – Uo. 73.;
A siker imádata, mely már gazdasági tévedéseknél is képes a megítélést enyhíteni, a politikai bírálatban úgyszólván teljesen kiszorítja a helytelenítés lehetőségét.
I. m. XIII. f. – Uo. 116.;
A „hősies”-nek nagyhangú feldicsérése már magában véve is krízisjelenség. Azt jelenti, hogy a szolgálat, feladat, kötelesség fogalmai már nem bírnak annyi szükséges erővel, hogy a nyilvános energiákat ténylegesítsék. Fel kell erősíteni őket, mintegy hangszórón keresztül. Meg kell fújni – talán fel kell fújni őket.
I. m. XV. f. – Uo. 139.;
Versengés nélkül nincs kultúra. Hogy ez a kor a sportnak és sportversenyeknek új nemzetközi alakját találta meg a régi, nagy agonális szükségletek kielégítéseképpen, talán egyike azoknak az elemeknek, melyek leginkább hozzájárulhatnak a kultúra fenntartásához.
I. m. XVI. f. – Uo. 145.;
Az ifjúságtisztelet, mely első pillanatra úgy látszik, mint friss erő hajtása, felfogható aggkori tünetként is: mint lemondás a kiskorú örökös javára.
Uo. 153.;
Minden korszak eredményében van egy alkotóelem, melyet utólag újként ismernek fel, mint a váratlant, az ez előtt még el nem gondolhatót.
I. m. XX. f. – Uo. 189.;
Bárhol fakadjon is a valódi nemzetköziség gyenge virága: támogasd és öntözzed azt. Öntözzed saját nemzeti öntudatod eleven vizével… Maga a kifejezés: nemzetközi, a nemzetek fenntartását feltételezi, de olyan nemzetekét, melyek egymást elszívelik, és nem csinálnak a különbségekből megkülönböztetőségeket.
Uo. 200.;
Minél inkább eltűnik a hit eleme a mítoszból, annál erősebben cseng ki belőle a játékos hang, amely kezdettől fogva sajátja volt.
Homo Ludens. VII. f. – Athenaeum, Bp., 1944. 140. Máthé Klára;
…a kultúrát nemes játékban alapozták meg, és … nem nélkülözheti ezt a játéktartalmat. ha legkiválóbb minőségét akarja elérni stílusban és méltóságban.
I. m. XII. f. – Uo. 220.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi