A zalánkeméni diadal

Full text search

A zalánkeméni diadal
Ennyi diadal után ismét újult harcvággyal állt talpra az egész ozmanság.
Május elején indult meg az új hadjáratra Magyarország ellen a győzelem-koszorúzta Küprili Musztafa, a szent zászlóval. Százhúszezer ember volt alatta.
Ezzel szemben a császáriak csak ötvenezer embert tudtak síkra állítani Badeni Lajos vezetése alatt.
A hadjárat egészen az ozmanok előnyére indult meg.
A francia mérnöktisztekkel ellátott török hadsereg Zimonynál megerősített táborában várta a császári sereg támadását. Badeni Lajos azonban észrevette a veszedelmet, s visszahúzódott a veszélyes sáncoktól Zalánkeménig, ami a szlavóniai hegyek alatt fekszik, nem messze Péterváradtól.
Azt akarta, hogy őt támadja meg a nagyvezér megerősített sáncai között.
Küprili Musztafa azonban a francia táborkari tisztek és Tököli tanácsára, amíg túlnyomó lovasságával a császári sereget nyomni látszott, alattomban az összes gyaloghadával a háta mögé került, s a kozevácsi hegyeken tábort ütve, azt hirtelen körülsáncolá.
A császári sereg szorult helyzetéhez hozzájárult még a teljes élelemhiány: azt a háromszáz szekér lisztet, ezerkétszáz vágómarhát, amit Péterváradról küldtek a hadsereg számára erős fedezet mellett, útközben megrohanta Tököli, s a kísérő vérteseket levágva, az élelmet elvette.
Másfelől meg a török vitorlás flottilla rohanta meg a Dunán aláúsztatott dereglyéit a császári seregnek, s a védő hadisajkákat elsüllyesztve, ott a sereg szeme láttára foglalta el a hajókat.
Nem volt itt más választás, mint vagy éhen halni, vagy – az ellenséget megenni.
A visszavonulás útját is elzárta Küprili a Badeninek, Pétervárad felé.
A keresztyén seregnek győzni kellett, mert nem volt hová futni.
A kétségbeesés megtette ezt a csudát.
Dacára annak, hogy az első rohamnál maga a középhad vezére, Souches tábornok a janicsárok sáncait ostromló granátosok élén elesik; hogy a segélyére siető Starhemberg Guidó egy nyíl által mellben találva, megsebesül; a császári seregek újra meg újra megrohanják a nagyvezér sáncait.
Ekkor Ibrahim basa és Tököli a császári lovasságot rohanják meg a török spahik és a kurucok ezredeivel: ezeket nem tartóztatja fel se ágyú, se puskatűz, megtörik rohamuk alatt a nehézlovasság ellenállása; a védtelenül maradt gyalogezredek még a puskáikat sem süthetik ki, s már szét vannak robbantva.
Az ütközet már el is volt veszve, a diadal a török kezében, midőn Badeni Lajos maga a balszárnyán levő lovasság élére állva, szembeszáll Ibrahim spahijaival, s vele egyidejűleg Batthyány és Zichy huszárezredei oldalba kapják Tököli kuruc hadát, s azt kiverék a csatatérről; és azután rögtön nekifordulnak a sáncaik mögött harcoló janicsárezredeknek. Ezek a huszárokat Tököli kurucainak nézték, s csak akkor vették észre, hogy kivel van dolguk, mikor azok ellenállhatatlan dühvel kezdték őket halomra aprítani.
Ezzel a fordulattal újra kezdődött a harc. A török tábor derekába behatolt lovasság ott felbontott minden hadirendet; a császári sereg minden oldalról megrohanta a török tábort bosszúordítással.
Ami azután következett, az már nem harc, hanem mészárlás volt.
A nagyvezér látva, hogy az ütközet el van vesztve, fekete kaftánt öltött magára, s úgy rohant karddal a kezében oda, ahol legdühösebben folyt a küzdelem: ott el is esett vitéz módjára. És vele együtt halva maradt Ibrahim basa, a lovasság vezére, a janicsárok agája és tizenkét basa, húszezer harcossal.
És ott maradt az elfoglalt sáncok között százötvennyolc ágyú, tábori szerek, élelmi készlet és az egész hadipénztár.
Hanem a császáriak vesztesége is igen nagy volt. Csak tisztekben háromszáz halottat számláltak, azok között a vezért, Souchest.
E diadal után megkísérték a császáriak Nándorfehérvárt újra elfoglalni, hanem ebbe belevesztettek. Jobb siker követte Nagyvárad alá való szállásukat, amely fontos és akkoriban nagyon erős helyet a Zrínyi Ilonáért kicserélt Heissler tábornok, a „tüzes Gábor”-ral egyesülten elfoglalt; s ezzel a török hatalom a Tisza és Maros között örökre elmúlt. Még a Maroson túli várak is el lettek foglalva, csak Temesvár volt még török kézen, azt Veterani ostromolta.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi