A zsebrákok

Full text search

A zsebrákok
Mihelyt a külellenségtőli félelem kissé tágult, mindjárt készen volt idehaza a pártoskodás; a horvátországi urak támadtak fel a király ellen. Mátyás haddal ment reájuk.
Útközben egyike a cseh zsoldosok vezéreinek, Dzwela, elhagyta a királyt minden hadaival, s míg Mátyás a horvát urakat a hűség útjára visszavezette: ezalatt Dzwela felvonult Felső-Magyarországba, hol egykor a cseh urak oly sok ideig folytatták rabló harcaikat, s eszébe jutott neki azt a szép életet újrakezdeni.
Éppen ezen időben járt Németországon egy minden nemzet kalandoraiból, de különösen csehekből és morvákból alakított szabadcsapat, kik mesterséget csináltak a háborúból, s majd egy, majd más fejedelem fizetésére harcoltak, amiért elnevezték őket zsebrákoknak.
Egyike vezéreiknek volt Podmaniczy Balázs, magyar főúr, kit kalandvágyai vittek e regényes csoport közé, s vitézsége s ügyes vezéri szelleme állíták a csapat élére.
Dzwela gazdag zsákmányt ígért e lovagoknak, ha bejönnek Magyarországra.
Itt Podmaniczkyban felébredt a hazafiúi érzet, s nem engedé, hogy Pozsonyt kirabolják, mindaddig, míg Pottendorf segélyére érkezett a városnak, s ekkor Nagyszombatnak fordultak a zsebrákok.
Podmaniczky ennek is ellenállt: „Küldjetek Lengyelországba, Csehországba, vagy akárhová, elmegyek, de hazám ellen nem harcolok veletek.”
Nem is harcolt; éjszaka átment Nagyszombatba, s mire Dzwela megjelent a kapuk előtt, már Podmaniczkyt látta maga előtt, ki fegyverrel állta útját, s a cseh rokonoknak sokkal több tapasztalásuk volt már Podmaniczky kardja felől, minthogy most magukon akarják azt megpróbálni.
Ezalatt Mátyás sietve jött egy kis csapattal ellenük, s Dzwela és a zsebrák sereg Kosztolánvárba futottak előle.
Ott volt nagy vígság és lakodalom a király megérkeztéig. Az egész környék kiraboltatott, s hogy semmi se hiányozzék a gyönyörűségből, négyszáz hölgyet raboltak az istentelenek maguknak, mind a legszebb, a leggyönyörűbb lányokat.
De nemsokára vége lőn a vigasságnak, Mátyás megjelent Kosztolán előtt, s nem ostromoltatá a várat, hanem körülkerítteté azt.
Ez a zsebrák urak kedve ellen történt. A lakomák után éhezni kezdtek, s az éhség unalmas dolog.
Egy sötét zivataros éjszakán háromszázan nagy robajjal kitörtek a főkapunál, s azalatt a többiek kiszöktek a föld alatti titkos úton. De Mátyás jókor észrevette a cselt, s háromszázat visszaűzve a várba, lovagjait a futók után indítá, kik levágtak közülük kétezret, a többit fogva elhozák. A cinkosokat a vár körül sorba felakaszták, a legmagasabb bitóra magát Dzwelát, jobbfelől a huszita káplánját, balfelől a fegyverhordóját, ahogy a lakomáknál is szoktak ülni. E látványtól elrémülve, a többiek rögtön feladták a várat, kincseikkel és szép asszonyaikkal. E szerencsétlen asszonyokat, kiket, ki tudja, a világ mely részeiből raboltak és csábítottak össze a rabló vitézek, Mátyás leküldé szerbiai telepítvényeire, hol akkor nagy szűkében voltak a szép nőknek. A fogoly zsebrákokat pedig leküldé Budára, meghagyván a porkolábnak, vitézlő Czobor Mihály uramnak, hogy tetesse őket jó helyre.
A porkoláb elgondolá, hogy, sehol sem lesznek oly jó helyen, mintha a Dunába hányatja őket. És úgy cselekvék. Ez lett vége a zsebrákoknak.*
Bonfin.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi