Bécs kapujánál

Full text search

Bécs kapujánál
A gyöngyösi békealkudozás nem vezetett semmi eredménye. A császáriak is keményen tartották magukat, a fejedelmiek is. Azok magyarul nem akartak hallani, ezek meg németül. Ismét csak a fegyverhez kellett nyúlni, aminek nyelvét mindenki megérti.
A bécsi kormány egyszerre négy oldalról támadtatta meg Rákóczyt. Horvátország felől Pálffy János bán jött be a horvátokkal, a Bácska felől Herberstein a rácokkal, Ausztriából Heister az osztrák csapatokkal és Morva felől Ritschán válogatott ezredeivel.
A hadjárat változó szerencsével folyt. Szlavóniában a kurucok nagy vereséget szenvedtek; a Dunántúlról Heister kiverte Károlyi Sándort, s aztán gyilkos pogány módra dúlta fel a magyar városokat, asszonyt, gyermeket, papot halomra gyilkoltatva; Veszprémben a nagyprépostot és egy kanonokot halálra sebesíték a vallonok templomrablás közben. Ugyancsak Heister ellenében a már kuruc tábornokká lett Forgách Simon is csatát veszt Koronczónál; de mindezen veszteségekért bőven megfizettek Bercsényi és Ocskay László, akik a Fehér hegyek között Szomolyánnál közrekapva Ritschán tábornok seregét, annak csataedzett ezredeit teljesen semmivé tették; négyezer elesett belőlük: a mecklenburgi lovasezredből csak a zászlótartó maradt meg, a többi Ritschánnal együtt fogságba esett: minden ágyújuk ottveszett.
Bercsényi e nagy diadalt Te Deum laudemusszal ünneplé meg Nagyszombatban.
De Ocskaynak még nem volt elég ez a diadal: ő maga dandárával gyorsan átkelt a védtelenül maradt osztrák határon, s ellenállhatatlan rohammal bevéve valamennyi útba eső helységet, egész Bécs városig hatolt, még az elővárosok kapuján is beágyúzott, s a felriasztott Bécs szeme láttára egy egész éjt ott töltött a császári vadaskertben; ahol a kurucai még azt a két párducot is fellakomázták, amikkel a császár nyulakra szokott vadászni, s aztán úgy tért vissza, egész gulyákat hajtva maga előtt, amiket Nagyszombatban elárverezett, a csapatai zsoldját abból fizette ki.
A Károlyi Sándor keserves kapupénze, az az egy arany, ugyan nagy kamattal lett visszavéve.
Károlyi Sándor pedig a Dunán túl a Szentgotthárdot ostromló Rabatta tábornokot verte tönkre, aki ágyúi és poggyászai hátrahagyásával futott vissza előle Styriába.
Ez így folyt felváltva. Egyik nap örömre volt okuk a magyaroknak, másik nap szomorúságra: a császáriak hasonlóképpen.
Amelyiket vereség ért, az puhult a békekötésre, ellenben a másikat annál inkább megkeményíté a győzelem. Másnap megint fordult a kocka, s akként fordult a békehajlam és harci kedv is.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi