Rákóczy menekülése a börtönből

Full text search

Rákóczy menekülése a börtönből
Rákóczy Ferenc tudhatta, hogy el van veszve.
Ha Zrínyi, Nádasdy, Frangepán szellemei nem sugalmazták volna is a lelkébe a maguk életének és halálának titkát, saját éles elméje tudathatta vele, hogy ellenségeivel szemben nem segít semmi védelem, vallomás, töredelmesség, fogadás; a pallost előkeresték már. Itt csak a menekülésben van az üdv.
Az idézőlevelet nem fogadta el. Idegen törvényszék előtt nem akarja védeni magát: „Kijelentem, hogy akár magammal együtt rothad is el e papiros a börtönben, én hozzá nem nyúlok.”
De közel volt a szabadulás órája.
S éppen arról az oldalról jött, honnan a legkevésbé várta. A jezsuiták, akik ide juttatták a börtönbe, eszközölték kiszabadulását.
Vannak ugrások a természetben.
II. Károly meghalt már, a spanyol örökösödési háború kitört Lipót császár és XIV. Lajos között, s a jezsuitáknak több érdekük volt a francia király pártjára állani, mint a német császáréra.
Rákóczyt egy dragonyosezred osztálya őrizte neustadti börtönében, annak a kapitánya volt Lehmann Gottfried, egykor porosz alattvaló és lutheranus, most pedig katholikus convertita, a jezsuiták híve, vakbuzgó. Ennek a gyóntatója volt páter Wolf, aki vallásos rajongás hatalmánál fogva rávette Lehmannt, hogy segítse elő Rákóczy megmenekülését. A kapitány ráhagyta magát beszélni. A terv úgy volt előkészítve, mintha a fogoly az ablakvasakat átreszelve, leeresztett kötélen bocsátkozott volna alá.
Valósággal pedig így ment végbe:
Egy novemberi este a hazatérő kapitány azt mondja a fogoly ajtaja előtt őrt álló dragonyosnak, hogy menjen, gyújtsa meg a gyertyáját, s amíg a gyertyával odajár, a foglyot onnan kihívja, s a saját szobájába küldi.
Itt várt reá már Lehmann öccse, a Montecuccoli-ezredbeli zászlótartó, ez őt hirtelen felöltözteti egy ugyanazon ezredbeli közkatona egyenruhájába: egy bőrzsákot vet a vállára, s azzal kísérteti vele magát valamennyi várkapun és strázsákon keresztül, anélkül, hogy valaki megszólítaná, éppen a kapuzárás előtt.
Kinn a városban ott várt rá egy hű apródja Berzeviczy Ádám, más öltözettel s egy gyorsfutó paripával, amire felkapva Rákóczy, az éj sötétjében Óvárnak menekült. A felesége előre gondoskodott róla, hogy az egész útján friss paripák legyenek számára készen. Üldözői hasztalan vágtattak utána, amint a szökése a kapuzárás után kiderült; Rákóczy Ferenc a Kárpátokon keresztül szerencsésen eljutott Lengyelországba. Hiába tűztek ki tízezer forint vérdíjat a fejére, annak, aki élve vagy halva elfogja.
A szökését elősegítő Lehmannt aztán lefejezték és négyfelé vágták. A vérpadig is a gyóntatója kísérte, páter Wolf, az utolsó pillanatig azzal biztatva, hogy kegyelmet fog kapni, nehogy ki találja vallani, hogy kik voltak a szöktetésre felbiztatói. És így a jezsuiták szépen eltakarták az egész menekülésnek a titkát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi