Savoyai Jenő. A zentai diadal

Full text search

Savoyai Jenő. A zentai diadal
A következő évi hadjáratban Frigyes Ágost fejedelem és Musztafa szultán megmutatták, hogy egymásnak mennyire méltó ellenfelei, s milyen egyenrangú vezéri tehetségek. Egész nyáron előre-hátra jártatták a seregeiket, egymást keresve, s ezalatt sokkal több embert vesztettek éhség és vérhas által, mintha véres verekedést műveltek volna; s mikor végre a Béga mellett egymásra bukkantak s kénytelenek voltak megütközni, ott úgy megverették magukat kölcsönösen, hogy valamiképpen más ütközeteknél megesik, hogy mind a két fél magának követeli a győzelmet, úgy ennél az történt, hogy mind a két fél azt hitte, hogy ő van megverve, s Frigyes Ágost Aradig futott, Musztafa szultán pedig Belgrádig.
Azért mégis a következő esztendőben megint csak újra a szász Frigyes Ágostra lett bízva a császári hadsereg vezénylete.
Jó szerencsére a lengyelek megválasztották a maguk számára királynak a szász fejedelmet: az felváltotta a nyerget a trónnal, s a vezérség a másodvezérre, Savoyai Jenőre maradt.
Ez a lángeszű hadvezér még akkor csak harmincnégy éves volt, de már babérokkal és dicsőséges sebhelyekkel fedve.
Amint átvette a vezérséget, első dolga volt a belső nyomorúságokat megorvosolni, amik az eddigi veszteség kútforrásai voltak. A második okos cselekedete az volt, hogy a bécsi főhaditanács kicirkalmazott hadjárati terveit a sutba dobta, s azt az észjárást követte, hogy a hadvezérnek a csatatéren kell a hadi tervet elkészítenie.
A szultán ismét nagy hadsereggel kelt át a Dunán s a Tiszán, innen foglalt állást, azon tanakodva, hogy mit foglaljon el? Péterváradot-e vagy Erdélyt?
A szultánnal együtt járó Tököli arra unszolta a nagyurat, hogy Erdélybe törjön be: ha azt elfoglalta, a magyar szabadságharcot ő onnan újrakezdheti, egész hadsereget állíthat az övé mellé. De Elmász Mahomed, a nagyvezér, el volt bizakodva: neki nincs szüksége semmi magyar kuruc hadra: elég serege van így is. Ő Péterváradot akarja elfoglalni.
Azonban Savoyai Jenő megelőzte a szándékát, s a császári sereggel hamarább ott termett Pétervárad alatt, mint a szultán.
Ekkor aztán a nagyvezér átlátta, hogy ellenfeleit az erős sáncok mögött megtámadni veszedelmes vállalat volna, s felhagyott Péterváraddal.
Ennélfogva a Tököli tanácsa jutott érvényre. A szultán otthagyta Péterváradot, s a Tisza jobb partján felfelé vonult Szegednek; hogy azt elfoglalva, utat nyisson magának Erdélybe.
Azonban a császári sereg fiatal hadvezére nem pihent, hanem mindenütt sarkán vonult a felfelé nyomuló török hadseregnek, s azt Zentánál egész seregével utolérte.
Jenő herceg egy erős huszárcsapatot küld ki kémszemlére, s azok oly szerencsével járnak, hogy az ellenség előőrsét felverve, foglyul ejtik a csapat vezérét, az ifjabb Dsafed basát. Ezt a táborban kivallatják, s megtudják tőle, hogy a szultán Erdélybe készül menni: evégből Zentánál hidat veretett. Hogy a szultán maga a lovasság zömével már át is költözött a Tisza bal partjára: most vonulnak át a nehéz ágyúk és társzekerek; az innenső parton van még a török gyalogság a nagyvezérrel, a lovas spahiezredekkel meg Tököli kurucaival.
Jenő herceg egyszerre készen volt a tervével: a kétfelé osztott török hadsereget azonnal megtámadni a sáncai közepette.
Igaz, hogy a törökök hadállása szerfelett erős volt: táboruk a Tisza egy kanyarulatába volt felállítva, melynek nyitott részét egyik parttól a másikig felhányt magas sánc zárta el, fatornyokkal s egy régi épület falaiból alakított redánnal ellátva, a sáncok száz ágyúval felszerelve. A nagyvezér lehetetlennek tartá, hogy ezeket a sáncokat megostromolja valaki.
Tököli azonban tapasztaltabb hadvezető volt, s amint látta, hogy a császári sereg támadáshoz készül, azt a tanácsot adta a nagyvezérnek, hogy rögtön szakíttassa el a Tisza hídját. Akkor a táborban levő török gyalogság kénytelen lesz magát életre-halálra védelmezni, s még ez esetben vitézsége győzhet. De a nagyvezér fölöslegesnek tartotta ezt az erélyes rendszabályt: bízott az ágyúi sokaságában.
Csak arra döbbent aztán meg Elmász Mahomed, amikor látta, hogy a sáncai ellen rohanó ezredeket a kartácstűz fel nem tartóztatja.
A nap alkonyodni kezdett, amidőn Jenő herceg az ütközetet megkezdé, szemben ő maga támadott, a balszárnyon Starhemberg, a jobbon Heister Siegerbert.
És nemcsak a szemben támadó gyalogság mászta meg az első rohammal a meredek sáncokat, hanem azzal egyidejűleg a bal oldalon Starhemberg gránátosai gázoltak keresztül egy hosszú fövényzátonyon, jobbról a huszárok úsztattak neki a félsziget partjának, s látott a világ egy oly csodát, ami ritka a hadászat történetében, hogy lovasság ostromolt meredek sáncokat, ahogy Jenő herceg maga írá a császárnak: „a lovasság ez alkalommal azt művelte, amit életemben még soha nem láttam: kísérte és támogatta a gyalogságot még a sáncárokban is, s az ellenség tüzét csak úgy állta és viszonozta, mint a gyalog hadak.”
Szemben és kétoldalt egyszerre törtek be a császári hadak a török tábort ölelő félszigetbe.
Most használt volna, ha Tököli tanácsát követi a nagyvezér; hanem már késő volt. A megriadt janicsár- és arnótezredek összebomolva rohantak a híd felé.
Hanem Starhemberg gránátosai a hátuk mögött már elfoglalták a hídfőt, s a törököket a saját ágyúikkal kartácsolták végig a hídon.
Hasztalan volt a török vezérek halálmegvető küzdelme; hasztalan rohantak az ellenség diadalmas rohamát feltartóztatni válogatott ezredeik élén. Egymás után hullottak el a vezérbasák, Adana helytartója, az anatoliai kormányzó, a fő-fő janicsáraga, utánuk tizenhárom beglerbég: utoljára a kétségbeesett janicsárok saját maguk öldösték a tisztjeiket bosszúból: végre elesett maga a nagyvezér is. Ekkor azután a hídtól elrekesztett török gyalogság a magas partról a Tiszába rohant, egymást gázolva alá a dicstelen sárba, az egész seregből nem jutott át a túlpartra több, mint ezer ember. S a túlparton ezt tétlenül kellett nézni a szultánnak. De azt sem tehette sokáig, mert Jenő herceg valamennyi ágyútelepét mind nekifordítá, s oly pusztítást követett el a lovasságában, hogy az hanyatt-homlok rohant el a világba, magával ragadva a szultánt is, s otthagyva az egész tábori készletet, kilencezer szekérrel, még a tábori pénztárt is, hárommillió piaszterrel és a szultán tíz háremhölgyét. (Mely utóbbi trophaeumok azt bizonyítják, hogy Musztafa szultán is csak éppen olyan gyönyörkereső satrapa volt, mint a bátyjai, akiket ezen hibájukért maga rótt meg.)
Mire a nap lement, már be volt fejezve az ütközet. Húszezer török halott hevert a félszigeten, tízezer úszott alá némán, csendesen a Tisza tükrén, s a császáriaknak nem volt több hatszáz halottjuknál s ezerötszáz sebesültjüknél.
Jenő herceg takarodót fúvatott naplemente után a seregeinek. Mindenkinek vissza kellett térni a maga ezrede táborhelyére.
A zsákmánylásra lesz holnap idő.
És azután, mikor leszállt az est, beborította a csillagoktól szikrázó ég a tábortüzektől csillagos földet: a holtak mezejéről, a véres tetemek halmai közül előbújt egy férfi, ki eddig a halottak alá eltemetve ott rejtőzött, s aztán csúszva sietett elérni a Tisza partját, elveté fegyvereit, páncélingét, cifra bogláros öltönyét, s meztelen vetve magát bele a hullámba, átúszott a túlsó partra.
Ez a dalia, ki meztelen menekült ki a zentai ütközet halottmezejéről, volt – Tököli Imre…
Bizonyára mindazok között, akik ott hevertek a mezőn megdermedve, egy sem volt oly igazán meghalva, mint ő.
 
Savoyai Jenőt ezért a zentai diadalért a bécsi haditanács hadi törvényszék elé akarta állítani. – Hogy mert az ő utasításai ellenére, holott védelmi helyzetben kellett volna magát tartania, a támadásba átmenni?
Jenő herceg azt mondá a hadbiztosnak, aki a kardját elvette Bécsben: „Itt van! Még most is piroslik az ellenség vérétől.” Szerencséje, hogy a császár pártját fogta: „Isten őrizz, monda, hogy én árulónak nézzem azt, aki által az ég engem győzelemmel tetézett.” És így kikerülte a zentai hős méltó büntetését.
De Bécsből azonnal távoznia kellett. Nem is kívánt sokáig ott mulatni.
Még azon az őszön egy kis hadjáratot vezetett Boszniába: azt el is foglalta fővárosával együtt.
Bécsben nem fizették ki a seregének a zsoldot: azért vitte azt Boszniába, hogy a bosnyákokkal fizettesse azt meg.
… Régen volt ez – talán azért igaz!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi