Szemet szemért

Full text search

Szemet szemért
Almerik halála örömünnep lehetett az égben, de gyászünnep volt Magyarországra nézve.
Ez által szakadt meg a trónkövetkezés fonala először, ekkor nyílt harctere a trónkövetelésnek, a pártoskodásnak.
Árpád unokái közül még éltek elegen. Ott volt Vazul az egyik ágról, a másikról András, Béla és Levente, Kopasz László fiai, s egy fiú női ágról, Gizelának, István testvérének gyermeke, Péter.
E fiú anyja, egy cselszövő némber, attól tartva, nehogy István választása kis öccsei valamelyikére essék, azokat minden rágalommal igyekezett a már akkor testben-lélekben nagyon elgyengült király előtt eláztatni.
Egy éjjel az alvó király hálótermébe gyilkos lopózott, ki a királyt fegyvere elejtésével fölébreszté.
Ha Isten velem, ki van ellenem! – kiálta a felébredő szent ember.
Ekkor a gyilkos térdre esve elmondá, hogy őt a király unokaöccsei bérelték fel az ő meggyilkolására.
Ki ne látná itt a legvilágosabb cselszövényt? Hogy lehete a király ágyáig jutnia a bérgyilkosnak, ha az egész tény nem környezői cselszövénye lett volna? S az, kinek bátorsága volt őrökön és zárt szobákon keresztüljutni, miként rettenhetett volna meg annyira egy alvó embertől, hogy őt épen felébressze?
Sajnáljuk ugyan, hogy a legendaírók kedvét e vélemény által elrontjuk, de szavainkat igazolja nemcsak András, Béla és Levente később nyilatkozott nyilvános jelleme, hanem maga azon körülmény is, hogy midőn a gyilkos elfogatott, a fejedelmi hercegek nyugodt öntudattal maradtak az udvarnál.
A gyilkos szabadon bocsáttatott, s az ő vallomására a hercegek elfogattak. A király meggyőződött ártatlanságuk felől, s kiadá a parancsot, hogy bocsássák őket szabadon.
Vazulra nézve e parancs későn érkezett. Gizela megtanulta Olaszországban, mint kell oly emberekkel bánni, kiket nyíltan meg nem ölhetünk. Ármányt szövő udvarmesterével a fejedelemfi szemeit a börtönben megvakíttatá s füleibe ólmot öntetett.
István e hírre keservesen sírva fakadt, s unokaöccseit maga elé hívatva, tanácsolá nekik, hogy fussanak az udvarból, hol cselszövés és orgyilkolás találtak fészkükre.
Nemsokára meghalt az ősz király. Holta után a szent név nimbuszát hagyva emlékén.
Megürült trónjába beülteté Gizela magyaroktól nem szeretett fiát, Pétert.
Vétkek, minők azelőtt a magyar trónon nem ültek soha, kerültek uralkodásra. Tékozlás, bujaság, förtelem, zsarnokoskodás mutatott példát a legmagasabb helyről az alattvalóknak; míg a nyílt lázadás fölemelte irtózatos fejét, s az elkergetett király helyébe annak leküzdője, Aba Sámuel ült.
Zsarnok helyett zsarnok.
Gúny helyett kegyetlenség kezdett uralkodni. Péter csak szemeit szúratta ki a vele ellenkezőknek, Aba karóba húzatta őket.*
Legnagyobb panaszuk volt a magyaroknak Aba ellen, hogy a parasztokkal komázik, azokkal együtt eszik, lovagol; azt hirdeti, hogy minden közös úrral és paraszttal. L. Thuróczit. Tehát ő volt a legelső communista Magyarországon.
Három év múlva egy új lázadás ezt is letaszítá a trónról, a megbukott királynak feje vétetett.*
Segíté a lázadást Henrik császár, seregeivel a magyar fölkelőkhöz csatlakozva. Az eldöntő ütközetben a Rába partján sokat vesztettek a németek, s azt a helyet maguk is sokáig „Ferlorum pájer”-nek nevezték. Verlorene Bayern. L. Thuróczi.
Ennyire hozta a nyílt kihívó iszonyat a hű erkölcsös magyar népet.
Péter újra visszajött – nem okulva a múltakon.
Uralkodása láncai ellen az elégületlen nemzet Kopasz László száműzött fiait hívta segélyül.
Amint András és Béla megjelentek a határon, özönlött hozzájuk seregestül az elégületlen nép.
Péter azt hivé, hogy lánc és hóhérpallos megvédik az új lázadás ellen. Csalhite szeme világába került, a lázadók elfogták, tömlöcre veték és megvakíták, miként őérte megvakíttatott unokabátyja, Vazul, anyja parancsára. Gizela megöletett.
A trónt Levente halálával András, az idősebb testvér foglalta el.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi