Új csaták

Full text search

Új csaták
Amint az ár összecsapott a görög birodalom utolsó szigete fölött, Mohammed Európa többi részei felé fordult világhódító kardjával.
Többé nem ravasz kötekedéssel keresett ürügyet a szomszéd tartományok meghódítására; egyenesen rájuk üzent, hogy vessék magukat hatalma alá, s fejedelmeik menjenek, amerre akarnak.
Az ingadozó szerb, bosnya és oláh hercegecskék most ijedtek még csak el pártfogójuk nyilatkozatától, s kit annyiszor el akartak veszíteni, mindnyájan Hunyadyhoz folyamodtak végveszélyükben segélyért.
Amint egy Isten van az égben, úgy egy úrnak kell lenni a földön, s az én vagyok!”
E szavakat mondá Mohammed Konstantinápoly eleste után.
Európa hallá e szavakat, és megreszketett előttük.
Csak egy ember volt, ki tagadni merte azokat, s az – Hunyady volt.
A trónjáról elriasztott Brankovics, ki sorsát önmaga készíté és azt megérdemelte, most könyörögve futott az annyiszor elárult magyar kormányzóhoz.
S Hunyadyt nem kellett kétszer hívni ily harcra.
Éppen Erdélyben táborozott, midőn Mohammed Brankovics ellentmondására hadseregével Szerbiába ütött. Hunyady rögtön átkelt Nikápolynál Bulgáriába, az elöl-utol talált török hadakat elseperve maga előtt.
Mohammed e hírre seregének egy részét Hunyadyra küldé Bolgárországba, maga a főhaddal azalatt Szerbia erősségeit ostromoltatá.
A Bulgáriába küldött had már nem találta ott Hunyadyt, s midőn Mohammed Ostrovica elfoglalása után Szendrő falait löveté iszonyú mozsaraival, egyszerre véletlenül váratlanul ott teremnek Hunyady zászlóaljai.
Oly hatalma volt már ekkor e névnek, hogy a Sztambult elfoglaló hadsereg vad erőszakkal rohant a szultán táborára, midőn a túlparton meglátta Hunyady zászlóit lobogni, s kényszeríté a szultánt Sophiáig visszavonulni, egyedül Firuz béget hagyva ott 32 ezer emberrel, Hunyady mozdulataira vigyázni.
Firuz bég serege észrevevé azt, hogy a főtábor által mintegy áldozatul van otthagyva, minden katonai erélyét el látszott veszteni, úgyhogy Hunyady a török had szeme láttára kelt át a Dunán, anélkül, hogy valaki akadályozta volna benne.
Egy reggelen, amint a sűrű köd, mely a vidéket fedezé, felszakadt, az aggódó török had kétszáz lépésnyi távolban látta maga előtt csatarendbe állítva az egész magyar sereget.
Firuz bég minden vitézsége sem volt képes a török hadat a csatatéren megtartani; az első rohamnál szétbomlott az, s elhullt vagy elfogatott, foglyul esett maga Firuz bég is, s csak egy csapat menekült Sophiáig, tudatni Mohammeddel, hogy még van Európában egy nép, mely kérkedő mondatát meghazudtolja.
Pár nap múlva, nagyobb bizonyság okáért maga is ott állt Hunyady a szultán előtt.
Mohammed jónak látta a Haemus szorosai mögé vonulni vissza előtte, s előbb minden erejét összegyűjteni, azután szállani síkra a legfélelmesebb vetélytárs ellen.
Hunyady diadallal vonult vissza Nándorfehérvárra.
E diadal hősei közt volt tizennégy éves fia is, Mátyás, kit édesapja ugyanott a hírneves hős Laczkófi csatapallosával ütött lovaggá.
– Légy jobb apádnál! – szólt a hős fiához.
A körülállók fejüket csóválták. Az lehetetlen.
És a sors bebizonyítá, hogy lehetett.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi