Teleki László meghalt

Full text search

Teleki László meghalt
A képviselőház elhiresztelt első inditványi ülése május 8-kára volt kitűzve.
Baljóslatú nap! Széchenyi halálanapjának 13-dik havifordulója.
Nekünk azonban annyi gyásznapunk van, hogy a végzetes napokban nem lehet válogatnunk. Az ülés, melynek fénypontját Deák Ferenc korszakot alkotó nyilatkozványa képezendé, tiz órára volt kitűzve, s dacára annak, hogy a Muzeum udvarára sem lehetett jegy nélkül bejutni, a karzatok már kilenc órakor tultömve voltak a pesti közönség szinével s a vidékről e napra fölsereglett ünnepélyes alakokkal. A hirlapirók karzatai is telve, s a tanácskozási terem szárnyai a felső tábla tagjai által elfoglalva.
Azt is mindenki tudta már, hogy a remekbeszédre, mit Deák Ferenc tart, Teleki László fog viszonzást mondani, s a viszonzásból tudandja meg az egész világ, hogy a magyar nemzetben a hazaszeretet, az alkotmány tisztelete és a bátor jogvédelem kérdésében csak egy vélemény van.
Sarkpontja leendett e nap a történetnek!
Kilenc óra után a már gyülekező képviselők négyszemközt sugdosva, egy titkot kezdtek egymásnak elmondani; de ami annyira borzasztó, annyira hihetetlen, annyira leverő volt, hogy mindegyik azt felelte rá: „ah nem igaz ez, ne is hireszteljük.”
A rémhir azonban csak egyre terjedt, mindig csüggedtebb arcok jöttek be az ajtón, az ujon érkezőket suttogó csoportok fogták körül; elszörnyedés az arcokon, sietséges járáskelés ide lenn; fenn a női karzatokon, hol a rémület okát nem tudhaták, zilált aggodalom, nyugtalan kérdezősködések, amikre utóbb egy halk felelet hangzott: „Teleki László agyonlőve!”
Utána azonban rögtön: „e hir nem bizonyos! nem lehet elhinni.”
Nehány perc múlva érkezett az elnök.
Aki arcára tekintett, az már bizonyos lehetett a baleset felől. Soha ily sápadtnak nem látta senki ez arcot. Vele jött Nyáry, s szemei tele könnyel. Sok nagy veszély órájában láttam azt a vas embert, de azt a könnyet nem láttam még szemében soha.
Olyan néma csend lett, mint egy igazi sirboltban.
E csend alatt az elnököt nézte mindenki, amint lecsüggesztett fővel járt sokáig fel s alá emelvénye egy ölnyi terén, mintha a mindig kész szónok eszméit nem tudná rendbeszedni most. Végre megszólalt: szerencsétlennek mondá magát, hogy ismét gyász hirt kell jelentenie: az, akit szerettünk, akit tisztelénk, akire vártunk – Teleki László meghalálozott. – Az elszörnyedés rémhangja zugott fel a teremben. A karzatok csak sokára csendesültek el.
A hon első bölcse, Deák Ferenc, elfogult kebellel mondá ki, hogy ily gyász órában a bölcseségnek nincsen hangja. Az ülés szomoruan feloszlott. És a képviselők, a nagy komoly férfiak, amint helyeikről fölállva, egymás égő szemeibe tekintének, nem állhaták tovább az erőszakot, hanem zokogásra fakadva, borultak egymás nyakába, és sirtak mint apát vesztett gyermek, – és azt szivszakadás volt látni.
Aki érti e szavak sulyát: Teleki László meghalt; az ne szégyenlje könnyei hullását, mert bizony nem egy ember, hanem egy ország fájdalmát siratja abban.
Ez még a mi gyászhirekhez szoktatott sziveinknek is nehéz.
Nem ma, csak hetek, csak hónapok mulva fogunk arról beszélhetni, milyen gyászóra volt ez május 8-ának reggelén 9-től 10-ig. Aki megérte, soha el nem felejti ezt.
Sokat lehet erről gondolni, beszélni keveset.
Mutatja a közgyászt a lengő fekete lobogókon kivül, mikkel minden utca telve, a nép arca, melyről minden mosoly letörülve látszik; ugy, hogy mikor egy vidám arccal találkozunk az utcán, megbotránkozunk benne, s azt mondjuk: jövevény ez, aki még nem tudja, mi történt?
Sehol mulatság, zeneszó, játék: a szinházak zárva, világitatlan, a kávéházakban a tekeasztalok letakarva; az utcák tömve csendes és szomoru néppel.
Délután magán-tanácskozmány volt, ott megtudók, hogy az üdvezült már rég készült e szomoru utra; tegnap sorba járta ismerőseit, s többektől elbucsuzott; némelyiknek csak azt mondá: utra megy, másnak azt, hogy „örökre”. Egy képviselőtársa leányához igy szólt: „Nézze meg jól, milyen volt Teleki László, mert nem látja többet.” – Azt mondják, hogy nagyon sokat szenvedett. Legnagyobb terhe volt életének egy „adott szó,” mely ellen szive küzdött, de melyet becsülete megőrizni parancsolt. – Asztalán volt még beszédének vázlata, melyet az nap kellett tartania a képviselőházban.
Iróasztala és ágya között találták a földön hanyatt fekve, jobb kezének hüvelykujja derékszijjába akasztva, balkeze átlőtt szivére nyomva, a kilőtt pisztoly lábainál, a másik pisztoly asztalán töltetlenül a félig tölt teacsésze mellett. Az egész háznál senki sem hallotta a lövés hangát. Igen kevés vére folyt el.
Azt mondják, hogy balkézzel lőtte meg magát.
Miért éppen ma? miért a legnehezebb napok kezdetén?
Ki hatolhat a holt szivek titkaiba?
A tanácskozmány elhatározá, hogy azt a helyet, a képviselők padján, amelyen Teleki László ült, az országgyülés tartása alatt üresen fogja hagyni.
De mi annál inkább fogjuk őt ott ülve látni, a honszeretettől ragyogó orcáját az üres széken is fölfoguk keresni s nehéz pillanatokban dicső szellemének, aki ott köztünk ül, tanácsát kikérjük!
Áldásunk te rajtad! áldásod mi rajtunk!
[1861]

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi