A kunok táborában szenvedett rémségek

Full text search

A kunok táborában szenvedett rémségek
Mária a vele történt csodáktól egészen elkábultan támaszkodott egy mohos fa derekához, mint aki álmában futni akar és nem tud.
A nagy barlangüreg száján keresztül bachanali zsivaj tört elő, visítás, röhej, vadállati nyerítés hangjai; zsoltárok paródiája, trágár szavakkal: a sötét erdők mélyéből pedig vadállati üvöltés egész csordában. A kunok kutyái ugatnak az éjben, jelentve, hogy az elvonulást színlelő tábor megint visszatért.
Ez álomkáprázatból a dái áldoát szava költé fel Máriát. Az izmaelita kantáron vezetve hozta a két paripát.
– Üljünk fel. Haladjunk.
– Hová megyünk? – kérdezé Mária.
– Egyet tarts meg – szólt az izmaelita –; sohase kérdezz. Én mindent megmondok önként, kérdezetlenül, amit meg kell tudnod, a maga idején; de azt, hogy a jobb lábammal hova lépek, még a bal lábamnak sem mondom meg előre.
Mária keresztbe tette a kezeit a keblén, s Istennek ajánlá lelkét. Aztán fel hagyta magát a lovára ültetni. A másik lóra a dái áldoát ült fel; s maga előrebaktatott, hogy az ösvényt megtalálja az erdők sötétjében.
Mentől jobban közeledtek az erdő széléhez, annál jobban hallhatták azt az egyetemes vonítást, ami az éjszakát felverte. A kunok ezrével hordják magukkal az ebeket: azok náluk az előőrsök. Ők maguk alusznak, a kutya ébren van.
A kutya a kunoknál szent állat: erre esküsznek. A kutyák osztoznak a véráldozatoknál a „Keremet” istennel. Ezek a szép fehér, hatalmas, bátor komondorok, amik most a magyar Alföldön a juhnyájakat őrzik, a kunok bálványebeinek az utódai.
Nappal mindegyik a gazdája körül van, annak falatját lesi ki a szájából, éjjel pedig, mikor a harcos legelőre csapja a lovát, a komondor a paripával együtt kimegy a mezőre, s míg a lovak ménesszámra füveznek, addig a kutyák csordaszámra száguldoznak, csikasz farkast, ólálkodó idegent szimatolva, s széjjeltépik, ha megkapják. Amint pedig hajnalhasadáskor felhangzik a tábor közepéből az áldozatdob puffanása, akkor rohannak vissza, s mindenik komondor kergeti a maga paripáját a gazdájához sebten.
Amint Mária a vezetőjével az erdőből kijutott, a messze elterülő sík rónán ezernyi őrtüzet látott vörösleni. Kialvófélben volt már valamennyi. A tábor szélén legelésztek a paripák. A fenyéren egy hosszú, fehér tömeg közeledett a két jövevény felé: a komondorcsorda. Együttes mormolásuk olyan volt, mintha távol mennydörögne. A vezetőjük borjúnyi nagy dög volt, a nyakán szeges örvvel.
– Jaj! Széttépnek bennünket! – rebegé Mária.
– Te ne szólj, légy nyugodt – monda a dái áldoát, s azzal leszállt a lováról, s a hosszú zarándokbotjának a két végéről lecsavarta a keresztet és a vas csúcsát, s aztán annak az egyik végét a szájához illesztve, mikor már közel ért hozzá a vezérkomondor, valami port fújt neki a szeme közé, mire a dühödt állat egyszerre elkezdett keservesen ordítani, megfordult, félreszaladt, folyvást vonítva ádázul; a többi kutya mind utána: ott hagyták a két embert, s míg a vezérkomondor sírva, szűkölve verte magát a földhöz, a többi jó pajtások körülülték, és olyan keserves tutulást követtek el, mintha a gazdáik halálát éreznék.
Ez megint olyan csoda volt, amiről Mária a szemeinek sem akarta elhinni, hogy nem álom.
– Látod – monda neki a dái áldoát –, minden állatnak a legfájóbb része a szeme. Még a vad oroszlánt is megjuhászíthatni vele, ha ezt a port a szeme közé fújják. Attól egyszerre megrémül a vadállat, s odavan minden ereje. Kutya, farkas beszélni tud egymással. Most ez azt beszéli társainak, hogy „itt jár a Keremet! Elkussodjatok!” – Haladhatunk tovább.
Valamennyi kutyacsorda a tábor körül mind eltanulta egyszerre azt a fertelmes éneklést, amit ez a legelső falka rákezdett: „Itt jár a Keremet!”
Mária rettegve látta, hogy vezetője egyenesen a tábortüzek felé veszi az irányát.
Nem mert már többet kérdezni.
Mikor a legelső tábortűzhöz közel értek, páter Horus ismét leszállt a lóról, s a széles zarándokkalapját szétdarabolva, a lovak patkói alá bugyolát kötözött belőle, hogy a léptek dobogása ne hallassék.
A hold eltűnt már a hegyek mögé; csak a csillagok ragyogtak meg a hamvadó parázs a földön. A fegyveres alakok ott hevertek a tűz körül, gubáikkal betakarva. Horkolt valamennyi. A posajtott lótejtől mély dermenet szegődik az álomhoz. Akármelyiknek el lehetett volna lopni a fejét.
A két jövevény végigmehetett az egész táborban észrevétlenül.
Mária nem bírta kitalálni, hogy hová viszi őt most rejtélyes vezetője.
A tábor közepén volt egy szekérvár, s azon belül, utcasorban az előkelők sátrai, egy kerek téren a nagy vezéri sátor, tarka nemezből, aranyzsinórokkal a földhöz cövekelve, annak a nyílása előtt is, egymáson keresztülfekve, aludtak az őrök.
A vezéri sátorral szemben volt egy széles kövekből felrakott oltár; azon felállítva egy kecskelábú alak kezében pánsíppal, a fején kecskeszarvakkal. (Valami Szatír-szobor lehetett, amit a legutóbbi expedícióból elhoztak istennek, amidőn a latinok elfogták a görögöktől a szent Bizáncot, s az ott talált művészi bronzszobrokat megolvaszták, s kiverték krajcárnak. A kunok jobban megbecsülték a maguk osztalékát: a Dione-szobrot megtették a Bábolna istenasszonynak, a Szatír-szobrot pedig Keremet istennek. Ilyennek képzelték ők azt éppenséggel.)
Ennek az oltára pedig körül volt tűzködve hegyes karókkal, minden karónak a végén egy emberfő.
Mária reszketve húzta szeme elé a fátyolát, hogy ne lássa ezt a rémképet.
Az oltár körül aludtak a garaboncok, mögötte nagy máglyának az üszkei terjesztettek vérvilágot, amik közt az elégett áldozatok csontjai izzottak fehér fénnyel.
Tegnap bizonyosan nagy áldomás volt, minden ember holtra itta magát.
A főtáltos sátora előtt állt a hordónyi áldozatdob, rajta a buzogányforma nagy puffantó.
Csak a vezéri sátor hátuljában levő paripák érezték meg, hogy idegenek jöttek; azok kezdtek el nyeríteni.
Mária remegett: ha most fölébrednek?
– Szállj le a lovadról! – mondta neki a dái áldoát.
Mária engedelmeskedett.
– Lépj fel arra az oltárra amott.
Mária azt hitte, hogy a halál csarnokába lép. Megtette.
Akkor a dái áldoát a csuhája alól egy derekára kötött zöld selyem zászlót oldott le, amelyen egy aranynap és félhold volt hímezve, s azt a vándorbotja végére tűzve, Máriának nyújtá.
– Emeld magasra!
Akkor fogta a dobütőt, s olyat ütött vele háromszor a bőrre, hogy megzendültek bele a visszhangos bércek.
E riasztóra egyszerre rémséges zsivaj támadt az egész táborban: a sátorokból rohantak ki a felriadt vezérek, bálpapok; maga a főtáltos majd keresztülesett a saját dobjában, s szinte visszahőkölt, amikor azt látta, hogy a dobütő már másnak a kezében van. Maga az ifjú vezér lóháton ugratott ki a sátorából páncél nélkül, karddal a kezében; szemei szikráztak, az arca vörös volt: „Ki háborgat engem?” – ordítá fejedelmi haraggal.
Az izmaelita pedig odaplántálta magát az oltár elé, s felemelt kezével a zászlóra mutatva Mária kezében, e szókat mondá:
„A Sheik Aldzsebál.”
Erre a névre, mintha kicserélték volna a vezért: a karja, kardostul aláhanyatlott az oldalára; az arca elsápadt: észrevevé, hogy nincsen páncélja, összeborzadt.
– Mit kívánsz dái áldoát? – hebegé halk hangon.
– Szállj le és jöjj elém.
A fejedelem leszállt a lováról engedelmesen.
Páter Horus pedig úgy beszélt vele, mint egy bíró a bűnössel.
– Mit parancsolt neked a Hegyek ura?
– Azt, hogy harcoljanak az ő ellenségei ellen.
– S kiket ismersz te az ő ellenségeinek?
– A törököket és a mongolokat.
– Hát itt keresed te a törököket vagy a mongolokat?
– Hallgass meg! – szólt a fejedelem könyörgő szóval, s félve tekingetett jobbra-balra, háta mögé. Amely fejedelmet a dái áldoát felelősségre von, az a halotti pénzt a szájában hordja! Legközelebb eső hívei közt vannak a „fedáik”, a Hegyek urának orgyilkosai: a dái áldoátnak egy szemöldök összeráncolása elég, hogy belőle holt embert csináljon.
– Beszélhetsz.
– Megtudtam a kémeimtől, hogy a mongolok nem Örményország, hanem Etelköz felé jönnek.
– Ez igaz.
– Ott akarok velük találkozni. De magam, népemmel nem vagyok elég erős, hogy megküzdhessek vele; a magyar király szövetségét keresem. Hozzá vezet az utam.
– Vigyázz, hogy el ne tévedj. Ha a mongolokkal árulsz egy gyékényen: annyit ér a fejed koronástul, mint ezek közül egyik, amik itt póznára vannak tűzve. A Sheik Aldzsebál keze utolér, akárhová mégy e földön, még ha a Kaf hegyén túl mégy is.
– Fejem a szavamért! – monda a vezér.
– Elfogadom. És most tégy tiszteletet az én úrnőm, a „Bajraktár” előtt.
Mária először hallá, hogy ő a bajraktár. Nem név az, hanem tisztség. Zászlóhordó. A próféta szent zászlójának vivője. Az is asszonytól származik: Aishától.
A fejedelem odajárult az oltárhoz, s fél térdre támaszkodva nyújtá kezét Máriának, úgyhogy a hölgynek az ő felemelt térdét kelle használni zsámoly gyanánt. És aztán meghajtott, fedetlen fővel vezeté őt saját sátorába, átengedve azt neki egészen.
A dái áldoát és a fejedelem erre kiüríték a szövetségkelyhet, saját vércseppjeikkel vegyítve a bort.
Akkor azt mondá az izmaelita a kun vezérnek, hogy ha vannak a népe között lázárok, akik az egyiptomi szemgyulladásban szenvednek, hívassa ide; a bajraktár csodatevő hatalmával meg fogja őket gyógyítani.
Voltak nagy számmal.
Mária ezen a napon egészen boldognak érezte magát: reggeltől napestig szenvedőket gyógyíthatott. A hatalmas szerrel megkente a lázárok gyulladt szemeit, s aztán bekötötte, meghagyva, hogy másnapig ki ne bontsák.
És a következő nap reggelén már ugyanazok az emberek áldva, magasztalva jöttek vissza hozzá, hogy a köntösét megcsókolhassák; a kínzó csuma elmaradt róluk.
A fejedelem maga is el volt ragadtatva e csodatétel által, mely különösen az ő kedvenc asszonyai szép szemeinek adta vissza az egykori bűbájos ragyogást.
– Nem bocsátalak még ma innen el – mondá Máriának.
Páter Horus azt mondá:
– Bocsáss bennünket, mert sietős utunk van.
– Nem addig, míg a bajraktár csodáiért hálaáldozatot nem tartottam.
Mária maga is azt mondá, hogy még kész itt maradni. Ír volt lelkének, hogyha a szenvedők kínjait enyhítette, s még egyre tódultak a sátorához gyógyulást kereső lázárok.
– Megmondtam, hogy ne legyen saját akaratod, az enyémen kívül – mondta neki az izmaelita. – Most már ígéretet tettél. Ám lássad.
Az a nap gyógyítási csodatételekkel múlt el. Mária szívesen hagyta magát harmadnapra is megmarasztalni, hogy a szer hatásának sikeréről bizonyossá legyen.
Az a nap pedig volt az áldozat ünnepe, amit a kun vezér egyenesen az ő tiszteletére rendezett.
De nagyon megbánta Mária, hogy ott hagyta magát marasztalni. Mert az az ünnepély abból állt, hogy egy csapat foglyot a Keremet bálvány oltárán lemészároltak, s vérüket egy közös verembe bocsátva, s a fejeiket póznákra tűzködve.
S Mária az emberáldozatnál ráismert egykori útitársaira, a mezítlábos szentekre. Azokat ott lepték a kunok a barlangjukban mámortól elázva, egész csoportostul. Átkaik és kínordításaik elől nem volt hová bújni: a halottak ismerős torz arca még azután is ott fintorgott reá, kopjahegyre tűzve. Azt hitte, megőrül ettől a látványtól.
Hát pedig ez az áldozatünnep!
S mikor ennek vége volt, akkor meg következett a Bábolna istenasszony áldozati szere. Annak meg a fogoly nőket áldozták meg: a szent zarándoknőket. De már azt a válogatott kínzást, amit ezekkel elkövettek, nem nézhette Mária végig. Eszméletét veszté az iszonyat miatt.
Mikor felocsúdott, a dái áldoátot látta maga előtt.
– Mondtam, hogy ne legyen akaratod az enyémen kívül, amíg veled járok! Most volt: meglakoltál érte. – Amit láttál, felejtsd el: álom volt. Az áldozatok kiszenvedtek bűneikért, úgy érdemlették: most a paradicsomban vannak.
Mária felfogadta, hogy soha többet még fejbólintással se fog se igent, se nemet mondani.
Negyednapra aztán elbocsátá őket a kun fejedelem, megajándékozva őket még egy pár gyorsfutó paripával, s kíséretül egy csapat válogatott lovast rendelt melléjük, akik előttük nyargalva, az utat tisztán tartsák, valameddig a tengerpartot el nem érik, ahol új fejedelem országa kezdődik.
Mária most kezdte távolról sejteni, hogy minő rémséges hatalomnak kell annak lenni, aminek a keze még a vándorló nemzet uralkodóit is pórázon tartja; hogy ki lehet az a „Hegyek ura”?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi