A mezítlábos szentek serege

Full text search

A mezítlábos szentek serege
Ez egy férfiakból és asszonyokból vegyest csoportosult sereg volt; melynek minden tagját fogadása köté, egész a Szentföldig mezítláb zarándokolni, csupán egy talp alá kötött fakéreggel. Voltak köztük fiatal, deli termetű, szép arcú hölgyek is; de mind mezítláb, s a lovagok, akik lóháton ültek, azok is mezítláb lovagoltak. Volt ugyan fegyverzetük is, sisakjuk, vascipőik; de azokat a nyeregkápára akasztva viselték, s csak a verekedés alkalmával használták. Mindnyájan egyforma durva szőrcsuhát viseltek.
Ez volt az a „mezítlábos szentek” csapatja, melynek tagjai mind egyenként a pápa kezébe tették le azt a fogadalmat, hogy mezítláb, a férfiak hajadonfőtt, a nők lefátyolozott fővel vándorolnak a Szentföldig; mégpedig Bodontól elkezdve mindenütt a szárazföldön gyalog. (Mert hiszen úgy könnyű a mezítláb zarándokolást megtartani, hogy az ember Velencében hajóra üljön, s aztán Ptolomaisban kitetesse magát a Szentföldre.)
Ezen a fogadalmon kívül még az is a vezekléshez tartozott, hogy naponként háromszor, reggel, délben, este, egy álló óra hosszáig imádkoztak, az olvasó és litánia szerint; szerdán és pénteken böjtöt tartottak, vasárnap pedig pihentek és prédikációt hallgattak, misét mondattak, s a hátukat korbáccsal véresre verték. Az utazás közben pedig énekeltek. Egy zarándok, aki elöl ment a kereszttel, előénekelte a verset; a többiek rázendíték. Így haladtak nagy csendesen előre.
Mária úgy érzé, hogy a mezítlábos szentek között ő maga a profana. Valamennyi között csak neki van tisztességes öltözete és kísérő szolgája, aki a lovára gondot visel, s a málháit cipeli.
Szégyenlette is magát előttük, s minthogy sehogy sem illett a társaságukba, csak távolból követte őket, s az ő éjjeli tanyájuktól távol ütött sátort.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi