Az egyik antropophang, a másik assasin

Full text search

Az egyik antropophang, a másik assasin
Ez az egész zarándoksereg, aki itt most mezítláb lépi végig a keserves utat az égető nap alatt: egytől egyig a hét fő bűnben lélegző vétkesek válogatott csoportja. Ezek a gonosztevők között az excellenciák és eminenciák, akik úgy kerültek a világ minden részéből egy csoportba, hogy a pápa, mikor már azt látta, hogy Európában senki sem akar a Szentföldre menni hadakozni, mindenki békét kiáltoz, akkor kétségbeesésében ahhoz a módszerhez folyamodott, hogy a legátkozottabb bűnösnek is teljes bűnbocsánatot oszt, ha az a Szentföldre kész elzarándokolni, s a hitetleneket fegyverrel megrohanni. A kiáltó szó nem hangzott el a pusztában. Előjöttek rejtekeikből, odúikból a legnagyobb gonosztevők, a társadalom száműzöttei, a vérpadok candidatusai, a börtönök szökevényei – kiszálltak selyempárnáik közül az előkelő bűnösök, akiknek eltitkolt vétkeik kínzó álmaikat kísértetekkel népesíték meg; a hatalmasok, akiket a törvény keze el nem ér, leszálltak megtámadhatatlan polcaikról, s odavezette őket a nyakukra kötött kötéllel a „belső bíró”, az a kérlelhetetlen hóhér, a lelkiismeret a Szentszék zsámolyához, s ott fogadták a pápa kezéből a rájuk mért nehéz vezeklést, mely megszabadítsa őket a törvény nehéz kezétől, s a még nehezebb lélekmardosástól. – Gyalog, mezítláb, a Szentföldre, harcolni: férfinak, asszonynak egyaránt!
Ez volt az első dandár, mely a nagy csapás után újra megindult a népek közt helyreállott békét szétszaggatni, a harc fáklyáit az olajfák erdejébe vetni.
Dante poklának valamennyi hőse megy élő testben keresni az utat, mely a kárhozatból kifelé vezet.
Azok az egyforma fehércsuhás zarándokok ott elöl, derékkötő kordáikkal egymáshoz bogozva, nem mások, mint Konrád würzburgi püspök gyilkosai, kik a szent férfi vérével az oltárt fertőztették össze.
Az a délceg asszonyalak, akinek aranyvörös haja kikandikál a fátyol redői közül, egy hírhedett szépség, aki hat férjet sorvaszta lassú halálra az aqua toffanával.
Mind, mind valamennyien névtelen bűnök teherhordozói, olyan vétkeké, miket megtudni is irtózat, hát még viselni a tettnek emlékét!
És valamennyi között, még szörnyetegnek is vezér, előkelő: a hatalmas Róbert lovag.
Ez azt tette, hogy mikor fogságba jutott feleségével és leányával együtt Egyiptomban, nagy éhínség ütvén ki az egész országban, ő felfalta először a feleségét, aztán meg a leányát… Ennek a szörnytettnek a vezekléséül mérte rá a pápa azt a végtől végig vérző keresztet a homlokán.*
Histoire des Croisades. M. Michaud. Livre XII. pag. 363. szól Róbert lovag szörnytettéről. A homlokra metszett kereszt történetét pedig elbeszéli Guibert, Bibliothèque des Groisades. Tom. I. 131. lapján.
Az a diakónus pedig, aki páter Horus név alatt ennek a seregnek előénekel, prédikál, s annak a fülbegyónását a világ minden nyelvén végighallgatja, aki oly magasztosan tud lelkesíteni a Jézus példájával: se nem pap, se nem keresztyén, hanem egy valóságos „Dái Aldoát” – a „Hegyek urának” a dái áldoátja.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi