XV. EGY JELZETLEN KÉP

Full text search

XV. EGY JELZETLEN KÉP
E börtönöktől visszatérve, még egyszer végigmegyünk a Doge-palota termein, s még egy pillantással üdvözöljük a Dogék collectiv arcképsorozatát, s a milliókért sem drága históriai festményeket a világ első művészeitől, a megörökített dogékkel; Enrico Dandolo, Andrea Contarini, Domenico Michieli, Sebastiano Ziani, Antonio Grimani, Pietro Loredano, Francesco Dona, Cicogna hírhedett dogék csupa triumfális csoportozatokban, s keresve keresünk Velence hősei és felszabadítói közül egyet, akiről sem az angol, sem a német kalauzkönyvek nem tesznek említést.
Pedig ott van ő bizonyára; csak keresni kell. A nagy tanács termében egy Tintoretto és egy Paolo Veronese festménye közé oda van felfüggesztve keskeny aranyrámácskában Victor Emanuelnek olajkőnyomatú arcképe. Velence utolsó visszaszerzője beérte egy ötlírás arcképpel, s a fényképszülte chromolithographia a művészecsettől megörökített dogék közepette a múlt és jelen közötti egész különbségeknek emblémája.
Velencének dogéja sincs már, aki palotáiba zsákmányt hozzon, Tintorettója sincs már, akit tíz esztendőre bezárjon-festeni; de pénze sincsen, amivel egyiket a másikkal megörökítse: a szeretetet és hálát pedig elég kifejezni a színnyomat is. Az űr nem tekint az adomány becsére; csak az adományozó szívére.
De bizony még valami mással is megemlékeztek Velence visszaszerzőjéről. A Dogé-palota bejárásánál a falra felrajzolták korommal a „ré galantuomo” könnyen eltalálható carricaturáját: azzal a sajátságos bajusszal és szakállal. S jellemzi a kort és a népet, hogy ezért a torzképért senki sem haragszik meg, és senkinek sem jut eszébe azt onnan levakarni.
Milyen iszonyú haladás: attól a festménytől, amelyen az elnyomott nép zsarnoka lábait csókolja – eddig a koromrajzig, melyben a felszabadított nép szabadítójával tréfásan komázik; de szívében szereti! Iszonyú haladás „lefelé” – és mégis „fölfelé”.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi