Tudomásul.*

Full text search

Tudomásul.*
Miután a hazából és máshonnan is halomszámra érkeztek a kolduló és támogatást kérő levelek, kénytelen volt Kossuth úgy a hazai, mint a külföldi lapokban ezeket a sorokat közzététetni. K. F.
Collegno (al Baraccone).
Olaszország, 1875. junius 18.
Alig van nap, hogy egy vagy több pénzsegélyt kérő levelet ne kapnék az országból; sokszor eredeti bizonyítványokkal s terjedelmes mellékletekkel terhelten, melyeknek visszaküldése költséges, gondviselése alkalmatlan. – S ha rögtön nem felelek, a panaszos sürgetés ritkán marad el.
Nem tagadhatom, hogy nyugalmamnak ez örökös háborítása érzékenyen bánt; a soha meg nem szünő zaklatás kimeríti türelmemet; ingerültté idegessé, beteggé teszen.
Hogy sok a nyomor a hazában, mint akárhol másutt is, tudom, s hogy e nyomorban fájdalom olyanoknak is van része, kik jobb sorsot érdemeltek volna, azt nem egyszer megilletődéssel látom e levelekből, s ezeknek csak annyit mondhatok, hogy nekem szint annyira fáj rajtuk nem segíthetni, mint nekik szenvedni.
Azonban bár fel tudom fogni, hogy, a kit a habok elmerüléssel fenyegetnek, a szalmaszálhoz is kapkod; azt mégis nem lehet különösnek nem találnom, hogy ezen mentő szalmaszálat oly sokan énbennem keresik, énbennem, ki gazdag ember sohasem voltam, sem lenni nem iparkodtam, s ki 26 év óta a hontalanság keserves kenyerét eszem.
Szeretnék – ha lehet – szomoru életem végalkonyán e szüntelen zaklatások keserüségétől megkimélve lenni, s más módot ennek megkisérlésére nem tudván, bátor vagyok a tisztelt szerkesztőséghez s általa a nyilvánosság közlönyeinek más oly kezelőihez is, kik irántam tán még egy kis személyes jóakarattal viseltetnek, azon kéréssel folyamodni: méltóztassanak lapjaik valamely zugában jelen nyilatkozatom számára tért engedni, melylyel csak annyit akarok mindazoknak; a kiket illethet, tudomásukra juttatni, hogy én teljességgel, de teljességgel nem vagyok oly helyzetben, miszerint pénzsegélyt osztogathassak.
Azok pedig, kik a pénzsegély alternativája gyanánt közbenjárásomat kivánják, hol a kormánynál, hol másoknál a hazában, vegyék tudomásul, hogy én a kormányyal semmi viszonyban nem állok, s 26 évi távollét után oly összeköttetéseim sincsenek az országban, miszerint csak azt is tudhatnám, hogy kihez lehetne a sikernek némi kilátásával a folyamodók érdekében fordulnom. – Jobban teszik tehát, ha ott a helyszinén néznek körül pártfogás után.
Kossuth Lajos.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi