Helfy Ignácznak

Full text search

Helfy Ignácznak
Baraccone, 1878. február 17.
Kedves Barátom!*
Keleten aggasztó fordulatot vettek a viszonyok. Egész Európa lázban volt. A magyar közvélemény hangosan követelte a háborut. A jelszó volt: megelőzni a muszkát! Legyünk mi a támadó fél, ne várjuk be az ő megerősödését. – Ezen impressio alatt iródtak e sorok Helfy Ignáczhoz. K. F.
»Ha beteg vagyok-e?
»Hát hogyne volnék – hiszen ha kender-kötelekből volnának is sodorva idegeim, a gerinczvelőig megtépné az a rettenetes gondolat, hogy Andrássy és nyomorult cliqueje megölték szegény hazánkat. S ép akkor ölték meg, midőn a sors ingyen kegyelméből oly könnyü, oly biztos, oly olcsó, oly veszélytelen módon tehetségükben volt hazánk életét egy újabb ezredévre biztosítani.
»Megölték! Rettenetes szó; de igaz.
»S a vaksággal vert – – – azt hiszik, hogy, ha conferentiát vagy congressust kunyorálnak ki Gortschakoff-tól, majd kiimádkozzák a szlávok czárjától, hogy kegyelmezzen meg hazánknak s Austriának.
»Eszeveszettek! – Hát ha a panszláv czár betüről betüre mind aláirná is (a mit pedig tenni bizony nem fog) Andrássynak az egész – – – programmját, meg lenne az által mentve Magyarország s Austria? – – –
»Ilyen emberekkel, mint a minők nemcsak nálunk, de másutt is játékot űznek a nemzet lételével, én bizony még a háborutól sem reménylek megváltást; mert nem lesz bennök erély oly czélt tűzni ki a háboru objectumául s oly eszközökhöz nyulni, melyek megmenthetnének.
»Hanem az mégis bizonyos, hogy, bármennyire kedvezőtlenekké segítette is Andrássy – – – a viszonyokat nyakunkra hárulni, a háboru az egyetlen chance, mely még számunkra felmarad.
»Ha háborunk nem lesz rögtön, haladéktalanul elvesztünk menthetetlenül. Ráirhatjuk hazánk kapuira Dante szavait: »lasciate ogni speranza«.
»Háboruval nem mondom, hogy megmenekszünk; de lehetséges, legalább nem lehetetlen, hogy igen, – mert háborunál: partem fortuna sibi vindicat.
»Tehát háboru minden áron«, ez nézetem.
»A háboru az oroszszal úgy is kikerülhetetlen, hiszen készen van az étape; majd támad ő. Hát a józan ész nevében, ne hagyjuk az ő tetszésére megválasztani az időt, mikor ránk csaphat, mint a keselyü a védhetetlen galambra.
»Előzzük meg!«
Kossuth Lajos.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi