Ujfalussy Sándornak

Full text search

Ujfalussy Sándornak
Turin, 1883. márczius 15.
Különösen tisztelt Alispán úr!*
* Ujfalussy Sándor, Szatmármegye alispánjához. K. F.
Hálás érzéssel vettem tudomást a kegyes megemlékezésről, melylyel Szatmármegye közönsége viszontagságos életem multjának hazánk szolgálatában kifejtett igyekezetét születésem 80-ik évfordulója alkalmából megtisztelni méltóztatott.
Boldogok, kiknek öregségét a hazafiui kötelesség ösvényén elért siker emléke derítheti fel. Én akarni mertem, a mit a kötelesség parancsolt, de nekem a siker emlékének öröme helyett az a fájdalom futott, hogy még az a szabadság, melynek a nép számára kivivásához hozzájárulhatni szerencsés leheték, sem hozta meg hazánk számára úgy az ősöktől öröklött államjog, mint az anyagi jólét mezején azt az eredményt, melynek reményére a történelmi fejlődés észszerü logikája feljogosított.
Ha e sikertelenség következései csak személyemet sujtanák, nem zugolódnám. Igaz, a mint hanyatló erővel vonczolgatom életfáradt tagjaimat; idegenek között idegen, a honvágy égető szomjával ajkaimon, melynek engedni az esküvel fogadott elvhűség s politikai hitvallásom szent religiója tilt, mintha egy üres sirbolt padlóján lépdelnek, oly szomoruan kong magányos lépteim alatt az idegen föld, mely ma-holnap sirom leszen. De hát férfiunak tűrni kell tudni, a mit a sors személyére mért. Tűrném is. De hogy azt is meg kellett érnem, hogy a szabaddá tett nép üsse fel akaratának bélyegét a haza, azon ősi jogának, az utódok azon szent örökségének elalkuvására, melyet a szabadalmazott nemesség minden számerőtlensége mellett is alkura soha nem bocsátott, soha fel nem adott, hogy a nemzet önkényt vegye nyakába, még a közgazdászat terén is az idegen érdekek nyomásának jármát, mely jóllétének természetszerü szabad fejlődést nem enged, ez oly csapás, a mely – nem tagadhatom – zugolódást von ajkaimra; bár nemzetem önálló boldog jövendője iránt kétségbe nem ejt. Nem ejt kétségbe, mert a történelmi bölcselet tanuságai megtanítottak, hogy a történelemnek törvénye van, mely a ballépések zürjén keresztül is érvényre jut. Lehet, hogy e megpróbáltatásra is szükség volt, miszerint utat törjön magának azon igazság felismerése, hogy nemzet számára kívül az önálláson nincs és nem lehet üdvösség s hogy a szükség érzete a nemzet határozottságát a jog és rendeltetés magaslatára emelje.
Fel is fogja emelni, csak a felismerés későn ne jőjjön. – E hitben halok meg.
Esedezem Alispán úrnak, méltóztassék hálaérzetemnek szivem mélyéből fakadó kijelentését átadni Szatmármegye közönségének a kegyes megemlékezésért, melyet hontalon magányomban valóságos jótéteményül fogadok; s emlékét becses kincsnek fogom tekinteni mind halálomig.
A ki egyébiránt maradok stb.
Kossuth Lajos.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi