Véghely Dezsőnek

Full text search

Véghely Dezsőnek
Turin, 1883. márczius 20.
Különösen tisztelt Alispán úr!*
* Véghely Dezső, Veszprémmegye alispánjához. K. F.
Kedves kötelességet teljesítek, midőn meleg köszönetem elfogadására s átadására kérem azon kegyes üdvözletért, melylyel Veszprémmegye közönsége nevében engem 80-ik életévem betöltésének alkalmából megtisztelni méltóztatott.
Ha hosszu életem multjában tehettem valamit hazánk népe helyzetének a szabadság, egyenlőség, testvériség alapján megjavítására; ha munkás lehettem a 48-ki törvények megalkotásában, melyek milliókra nézve egy új élet hajnalával kecsegtettek, s melyek életfájának gyökérszálait sem az orosz interventio, sem azon szomoru évek, melyekre jelenleg oly készségesen szokás fátyolt vetni, a történelem termőföldjéből egészen ki nem téphették, a mint életerejüket az álparlamentarismus is zsibbasztja bár, de el nem fojthatja: – ez nem az én érdemem, hanem ama nagy idők korszellemének műve; a korszellemé, mely mindig megtalálta s meg fogja találni a maga végrehajtó eszközeit.
Nem én teremtettem azt a korszellemet, hanem az használta fel gyenge tehetségeimet.
Nem én sugalltam annyiak keblébe a lángoló hazafiságot s az önfeláldozásig magasult polgárerényt, hanem az a hazafiság s önzetlen polgárerény, mely az egész nemzetet áthatotta, az elmaradás érzetéből fejlődött vagy utólérni más szerencsésebb országokat a szabadság, a haladás utján, egy szóval, mind az, a mi az akkori nemzedéket, mely a politikából üzletet nem csinált, megkülönböztette, az sugalt engemet, az ösztönzött, az serkentett, az támogatott.
Egyszerü napszámosa voltam a jövő Magyarországnak és semmi több. Miért nem mondhatom, hogy még most is az vagyok? Fájdalom, nem mondhatom. Megnehezült felettem az évek súlya s balsorsom átka csak azért nyujtotta ily hosszura életemet, hogy soká bánkódjam az ut miatt, melyre nemzetem reá tévedett, s hogy honszeretetem sokáig keseregje tehetetlenségemet hasznára lehetni a hazának.
Mint balzsam a sebre, oly enyhítőleg hat ősz fejem bánatára a szives megemlékezés ragaszkodásának szellője, mely a távol hazából felém lengedez; de midőn e szellő azt a kivánatot is elhozza hozzám, hogy még sokáig éljek: hálával tölt el a jóakarat, melyből a kivánat ered, de jóratehetetlenségem érzete keserü mosolylyal hozza a felkiáltást ajkaimra, hogy »ugyan minek!« – – Ne legyen tőlem a vigasztalás megtagadva, hogy nem tévedek, ha a ragaszkodást, melylyel a hontalan halandó megtiszteltetik, a halhatatlan elv s eszme rovására irom, mely viszontagságos életem vezércsillaga volt.
Rövid idő alatt a fáradt napszámos elmegyen pihenni – talán a pihenést megérdemelte, mely nyugalmat ad; – de az elv, az eszme élni fog, annak élni kell, a mint élt századokon át meg-megtámadva, egy időre el is homályosítva, de újra feltünve, újra tettre serkentve új nemzedékeket; – s ha lesz még (én bizom, hogy lenni fog) nemzedék, mely a most félre tett – nem akarom mondani, félre dobott vagy épen széttépett – zászlót újra felemeli, én csak azt óhajtom, hogy szeresse a hazát önzetlenül mint én szerettem, szolgálja több tehetséggel mint én szolgálhattam, s érdemelje ki törhetlen kitartásával, hogy szerencsésebb legyen a sikerben, mint nekem lenni megengedtetett.
Mi, kik egykoron megizzadtuk a hazafiui kötelesség homokát, annyit megtettünk, hogy a jobbágyból polgár lett, tegye meg azon nemzedék, hogy az a polgár egy független magyar állam polgára legyen, s ha ezt kivívja, akkor az, a mit nekünk egy lehunyt korszak munkásainak érdemül számít be az emlékezet, elenyésző csekélység lesz azoknak érdeméhez képest, kik a magyar hazát saját magának visszaadják, hogy az őt megillető népfenség teljes birtokában haladhasson önczélias rendeltetésének utjain.
Az idők vihara iszapot torlasztott a jövő Magyarország alapja fölébe, melyet mi leraktunk; tisztítsa el az iszapot s építsen az alapra egy szerencsésebb nemzedék hiterős kézzel, kitartó honszeretettel, és legyen a mindig növekvő jóléttel termékeny biztos szabadság áldása építményéve1 az idők végeiglen.
Fogadja stb.
Kossuth Lajos.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi