Útak.*

Full text search

Útak.*
Az 1841-iki »Pesti Hirlap« 46-ik számából. K. F.
– – – –
Nekivágtattunk a rákosi úttöltés portengerének. Oly gyönyörűséges szép, finom por feküdt utunkban, hogy ha gyermek vagyunk, elszöknénk hazulról, csakhogy ily szép porban játszhassunk; s miért nem? Miután írva van, hogy egykor a 18-ik brumairi hős által improvizált hollandi király fiacskája, a gyermekvilág minden dicsőségei közül, mikkel akkoron még gyermektelen császári nagybátyja körülhalmozá, sírva kivánkozék a kertészfiúkhoz ki a porban játszani. És a mint haladánk, kocsink kerekei mögött szépen összecsapott a kétfelé szelt porözön, mint Byron nagyszerűen a tengerről mondja, hogy rajta százezer hajóhad nyomot nem hagyva hömpölyög. Csak néha, ha egy-egy vak német ló magasat lépett, vagy egy ármányos veréb száraz fürdőt vőn, csattan kétfelé a portenger, mikor aztán látni lehetett a küllő veszélyes kerékvágások tátongásait. És jött egy jámbor kapával kezében, s a kétfelé csattant port a kerékvágásba ismét szorgalmasan beegyengette; de az ármányos verebeknek egész passiójok volt mindig a frissen összehúzott porban fürdeni, s mit a jámbor épített kis szárnyaikkal nyomban elronták; mire ő kimért útdarabján Sisiphus munkáját újra kezdette. Mi végre huzogatja azt a sok port (mert porról van szó, gyönyörűséges porlisztről s nem porondról) barátom? – kérdezők. »Mert comissárius úr parancsolta« – volt a felelet. – De hiszen, jó földim, nem ér az semmit – mondánk. – »Nem biz az, uram, egy irgalmas kiáltást.« Auch gut – gondolók Saphirral, s mentünk.
Nálunk vagy tatarozzák az utakat, vagy nem. Ha tatarozzák: utunk járhatlan, mert Mak Ádámot gúnyolva, reáfektetnek egy féllábnyi magas kőréteget – »glarea facile contunclibilis«, mint stylo commissariatico szokták mondani s közre nem ritkán kődarabokat (a kinek tetszik, Zemplénben megláthatja) nagyokat, mint egy cretinfej. Ezt a tatarozott utat, hacsak szerit tehetjük, messze kerüljük, természetesen. Ha pedig nem tatarozzák: no ekkor hát nem tatarozzák, ennek nem kell commentár.
Francziaországban volt egykor egy útfelügyelő. Ennek az évszaki rendes tatarozást kellett volna megtétetnie; de történetesen még nem hordták szokott mennyiségben a »facile contundibilis glareát«. Mit tőn? Seprőt, vastag nyírseprőt ad a kapa mellé minden útkaparónak kezébe és a port rakáskákra oldalt seperteti. Mi lett belőle? útja sokkal jobbá lőn a tatarozási félmennyiséggel, mint volt máskoron kétannyival. És azóta Francziaországban az utakat mindig söpregetik; és az utak kétszerte jobbak, mint előbb voltak és félannyiba kerülnek. És midőn ezt ujsággyanánt megírá valaki, Bajorhon felszólalt, hogy ezt ő már jó régen teszi és teszik mások is; és igen okosan teszik; mert por miatt áll meg különben jól épített úton az esővíz; és ebből lesz a szép sárhabarék és a gyönyörű sok szép pocsolya és ez az, a mi az utat rontja. Ez ellen nincs könnyebb, nincs olcsóbb óvószer, mint elseperni a port és ha valahol az esővíz megáll, ezt is azonnal szétseperni, s az ilyen homorú helyecskéket poronddal behuzogatni. Mennyi tömérdek erőbe kerül például ns. Heves megyének gondos szorgalommal készített utait fentartani, midőn a tiszai vonalhoz minden szekér kő avagy porond egy egész, sőt jövés-menést számítva, két napi szekeres közmunkába kerül. A keskenyen hosszu Zemplénnek utain néha tíz mérföldnyiről jő a nép dolgozni; és Zemplén megye rendes útkaparókat is tart; mibe kerülne a kis kisérlet, mindeniknek egy seprőt adni kezébe oly parancscsal, hogy seperje föl a port és sepregesse szét a pocsolyát, az ilyen helyet poronddal töltse be? »Ki győzné a sepregetést!« mondjátok. Elgyőzik biz azt, Uraim, a mint másutt, nálunk is; mert ez igen háladatos munka, minél többet teszünk egy-két éven át, annál könnyebb lesz, annál kevesebbre lesz szükség. – Hát az utazók kényelme, a porfellegektőli mentség nem érdemel semmi tekintetet?
Előttünk fekszik nemes Somogy megye küldöttségének a közmunkák szabályozása iránti javaslata, mely már megyei határozattá vált. Miután eddig Somogyban közmunkák tekintetében a »guantum satis« elv uralkodott, mely habár a nemes megyének gondossága s egyes tisztviselők humanitása által gyakorlatban legtöbbnyire mérsékeltetett: magában véve mindazáltal ott, hol a közszükség meghatározásához az azt egyedül fedező néposztályoknak szólójuk nincs, oly elv, minőt csak rabszolgák irányában követel a kényúr, ki akaratján kívül törvényt nem ösmer; lehetlen meleg hálával nem adózni a lelkes választmánynak, mely ezernyi erkölcsi és anyagi akadályok daczára buzgón közremunkált, hogy az adózó nép közterheinek határa, mértéke legyen; és lehetetlen meleg hálával nem adózni a nemes megyének, mely az üdvös javaslatot határozattá emelé és kétségtelenül gonddal leszen, hogy a mit végzett, papirosáldás írott malasztja ne maradjon. Azonban alkotmányos hon szabad polgárait megilletvén a szabad vélemény nyilt szózata. Megmondjuk e tárgyról véleményünket, annyival inkább, mert a lelkes választmány munkálatából gyakran látszik szólani valami, mintha mondaná: hogy a baj hatalmasabb, mintsem törvényhatóságilag gyökeresen orvosolni lehetne; s azért javaslatát a választmány maga is csak ideiglenesnek tekinti, s ideiglenes gyanánt is csak olyannak, mely a »quantum satis« ellenében időt s körülményt fontolóra véve, arra figyelmezett: »quantum licet«.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi