274. Budapest, 1848 november 13. Kossuth utasítása a pénzügyminisztériumnak a lóvásárlásokhoz szükséges összeg kiutalásáról és a …

Full text search

274.
Budapest, 1848 november 13.
Kossuth utasítása a pénzügyminisztériumnak a lóvásárlásokhoz szükséges összeg kiutalásáról és a Valero selyemgyárnak az állam által történt megvásárlásáról.
A legsürgetősebb kiadások közé tartozik a lovasságnak hadseregünkbeni kiegészítése. Ez ollyan kiadás, mellynek akármi áron nyomban és minden esetre meg kell lenni.
A hadügyministeriumnak ide rekesztett levele, kimutatja, hogy az e czélra megkívánt 350.000 pftnak hová és milly részletekben kell lóvásárlásra készen állani.
Hivatalosan utasítom tehát a pénzügyministeriumot, hogy ezen öszvegnek a kijelölt helyeken levő országos kincstári hivataloknál készentartásáról haladéktalanul gondoskodjék, egyszersmind erről az illető megyékben működő s a belügyministeriumnál rögtön megtudandó kormány biztosokat, valamint szintúgy a hadügyminisztériumot is a végett értesítse, hogy az elsőbbek a lóvásárlási kiadásokat ellenőrizzék, az utóbbi pedig az e tárgyban működő katonatiszteket és Depot parancsnokokat utasíthassa, hogy a vásárlásra szükséges pénzt hol találhatják.
Ha jól emlékezem, e napokban Posony, Mosony, Soprony, Vas és Zala megyékben történendő lóvásárlások fejében 50.000 frt Csányi lyászló orsz. biztos urhoz már elküldetett; ha igen, úgy ezen summa a hadügyministerium által kívánt egész öszvegbe már betudandó.*
V. ö. előbb, 391. l.
A honvédelmi bizottmány Valero ur gyárépületének a status részére megvétele és gyártásának némi fölsegítése iránt azon alapon határozott, a mint azt statustitkár ur az ide rekesztett szerződésből láthatja.*
A Valero-gyár megvásárlására l. a 355. l. 3. jegyzetét.
A ház árának meghatározása egy becsü alapján történt, melyet a vasúttársaság, midőn taval azon házat megvenni akarta, maga számára tétetett.
Azon kérdés intéztetik a pénzügyministeriumhoz, váljon az ország egyéb közérdekűbb kiadásainak hátramaradása nélkül képes-e a szerződési javaslatban kitett részlet fizetéseket 100 frtos magyar bankjegyekben teljesíteni? a válasz ma esti 5 órára beváratik.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 2800.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi