298. Budapest, 1848 november 16. Az OHB utasítása a hadügyminisztériumnak: tiltsa el, hogy egyes ezredek számadásaikat a bécsi sz…

Full text search

298.
Budapest, 1848 november 16.
Az OHB utasítása a hadügyminisztériumnak: tiltsa el, hogy egyes ezredek számadásaikat a bécsi számvevői hivatalhoz küldjék fel.
Nem kis megütközéssel értesült a honvédelmi bizottmány elnöke arról, mikép még némelly magyarhoni ezredektől, vagy annak egyes részeitől a számadások megvizsgálás végett Bécsbe küldetnek a számvevő hivatalhoz, jóllehet mind az 1847/48. törvények, mind pedig őfelsége több rendbeli rendeletei a magyar hadügyek minden egyes részletei vezetését kizárólag a magyar hadügyministeriumra bízá, nem szükséges itt fejtegetni, minő vétkes az illy törvényelleni eljárás, a tény maga szól. Hogy tehát illy botrányos, a fennálló törvényeket sértő eljárásoknak sikerrel eleje vétessék, oda utasítom a hadügyministeriumot, tudassa azonnal a Közlöny útján minden, a honban létező seregek vezényletével, mikép a bizottmány illy eljárást többé tűrni nem fog, s az ez ellen cselekedőkkel a törvény szoros értelme szerint mint honárulókkal fog eljárni. Egyúttal minden, az országban tanyázó ezred s annak egyes részletei a hadügyministerium által azonnal felszólítandók, adjanak egy bizonyos, a hadügyministerium által meghatározandó idő alatt jelentést arról a honvédbizottmány elnökének, hogy mellyik ezred, zászlóalj vagy testület merészkedett illy beadványokat béküldeni, s ez által a magyar sarkalatos törvényeket megsérteni, s hogy minő számadások küldettek fel, s nevezetesen ki által, hogy így a bűnös ellen a szükséges hadi kereset azonnal megindíthassék.
Korán sem látja a bizottmány a haza ügyét jobban veszélyeztetve, ha az illyen számadások egy ideig vizsgálat nélkül maradnak, mintha azok ál utakon küldetnek fel Bécsbe vizsgálásra, mi által csak a törvények szándékoltatnak kijátszatni, mit minden áron elhárítani óhajt a bizottmány, miért is, ha a szükséges számvevői (Exactoratus) hivatal nem alakult volna, az mennél elébb életbe léptetendő, s arra leszen fő gondja fordítandó, hogy az illy eljárások elmellőzése végett a kellő őrködés s felügyelés megrendeltessék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 3029.
Hasonló tartalmú rövidebb rendelet jelent meg Kossuth aláírásával a Közlöny nov. 19-i számában.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi