308. Budapest, 1848 november 17. Az OHB utasításai Vay Miklósnak a Részek biztosítására tett intézkedésekről.

Full text search

308.
Budapest, 1848 november 17.
Az OHB utasításai Vay Miklósnak a Részek biztosítására tett intézkedésekről.
Vay jelentette, hogy a magyar erők Kolozsvárra vonultak vissza, de a várost négy oldalról fenyegetik nagy ellenséges erők. Közölte, hogy Baldacci megtámadta Urban csapatait, de vereséget szenvedett s a várost, ha csak nem jön nagyobb segítség, nem tudják tartani, annál kevésbbé, mivel a lakosságnak nincs kedve az ostrom megpróbáltatásait eltűrni. Kossuth válasza:
November 14-dikén kelt hivatalos tudósítására hivatkozólag, királyi biztos urat a honvédelmi bizottmány affelől kívánta értesíteni, miszerint az ellenségtől annyi oldalról szorongatott erdélyi részek felsegélésére, mi a jelen körülmények közt lehető, mindent elkövetett, s egy nem megvetendő erőt oda, már néhány nap előtt berendelt, részint mostan rendel.
Bihar megyéből ugyanis, mind a megyei egész erő, mind a Nagyváradon kiállított 27-dik honvéd zászlóalj, már november 11-dike táján megindult Kolozsvár felé.
Miskolczról a gróf Károlyi Ede parancsnoksága alatt volt sereg, névszerint egy hatfontos ágyuüteg, Knall tüzérhadnagy vezérlete alatt, 1 főtüzérrel, 3 altiszttel és 85 tüzérrel; 82 hámos ló teljesen felszerszámozva, Salkovszky Mihály hadnaggyal, egy őrmesterrel, 3 tizedessel és 41 szekerésszel; 75 főből álló bécsi légió; 440 főnyi hevesi mozgó nemzetőrség; és a zempléni 73 főből álló lovas önkéntes nemzetőrség, Vay Ferencz őrnagy vezérlete alatt. Ezen seregnek Szathmáry Király táborkari százados jelentése szerint, már november 14-dikén Szatmár vármegyében, Máté-Szálkán kellett lennie, s onnan, a Katona Miklós őrnagy rendeletéhez képest Erdélybe nyomulnia, kit a honvédelmi bizottmány mai nap oda utasított, hogy ezen sereggel egyesülve, főirányának Dést és Kolosvárt tartsa.*
A szóbanforgó utasítást Katona Miklós okt. 18-i kelettel 3222. sz. alatt kapta.
Mindezeken felül holnap reggel innen a feldunai táborban volt székely zászlóalj, ágyuk kíséretében, megindíttatik, olly utasítással, hogy Aradnak menvén, s ott az 1-ső székely zászlóaljjal egyesülvén, útközben az oláhok megfékezésében segédül legyen, s a körülményekhez képest vagy Feketetó felé vagy a Maros völgyén, sőt ha időközben az erdélyi dolgok állapota máskép nem parancsolja, minden esetre ezen utóbbi úton majdan Erdélybe siessen.
Alkalmazza tehát királyi biztos ur ezen segéderőket, a már eddig ott létezőkkel együtt, czélszerűen, s nem kétli a honvédelmi bizottmány, hogy az ellenségnek ármány és árulás útján egybecsődített csoportjain diadalmaskodik.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 3216.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi