312. Budapest, 1848 november 18. Kossuth átirata a hadügyminisztériumhoz a katonai kinevezések terén uralkodó rendetlenségekről.

Full text search

312.
Budapest, 1848 november 18.
Kossuth átirata a hadügyminisztériumhoz a katonai kinevezések terén uralkodó rendetlenségekről.
Az OHB nov. 18.-án az alábbi levelet intézte Kossuthoz:
A kinevezéseket a kormány minden ágaiban a honvédelmi bizottmány akképen kívánja intéztetni, hogy az a kincstár terheltetése nélkül történjék, a mennyire lehet.
A hadi kinevezésekben, azt tapasztalta a honvédelmi bizottmány, hogy némelyek rangban előmozdíttatnak, a nélkül, hogy más következménye volna, mint, hogy fizetése szaporodik. Ekképen igen sok nemzetőri segéd hadnagyból főhadnaggyá, főhadnagyból kapitánnyá neveztetik, gyakran igen ifjak; mind ez pár hónap múlva, a nélkül, hogy érdemeket tenni alkalmok lett volna, így van ez a hadbírókkal, katonai orvosokkal stb.
Mely fontos tekintet a közgazdálkodás szempontjából, jövendőre nézve elnök ur figyelmébe ajánltatik.
Szemére s. k. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 3158.
Kossuth a közlés értelmében az alábbi átiratot intézte a hadügyminisztériumhoz:
Tapasztaltatván, hogy több, különösen a hadi tanács által rangbani elé mozdítások történnek a tiszteknél, a nélkül, hogy annak más következménye volna, mint hogy fizetéseik szaporíttatnak. E képen a nemzetőrségi seregnél, csak igen hamar némelyek hadnagyokból főhadnagyokká, s századosokká, gyakran igen ifjak neveztettek ki, s mind ez igen rövid idő alatt, a nélkül, hogy az illetőknek alkalmok lett volna illy kitüntetésre érdemet szerezni, melly azt igazolhatná; így van az szinte a hadbírákkal, orvosokkal, számvevő tisztekkel is.
Felszólittatik tehát a hadügyministerium, hogy tekintve az ország roppant költségeit, közgazdálkodás tekintetéből is, a szükségtelen, s érdemekkel nem okadatolt kinevezéseket ne engedje, s átallyában ezek felett különös figyelemmel őrködjék.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 2952.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1848: D 323: 9734/3634.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi