344. Budapest, 1848 november 24. Kossuth rendelete a hadügyminisztériumhoz a bábolnai lovak tárgyában.

Full text search

344.
Budapest, 1848 november 24.
Kossuth rendelete a hadügyminisztériumhoz a bábolnai lovak tárgyában.
Kiss Miklós alezredes Budán, nov. 20-án kelt felterjesztésében válaszolt a 3287. sz. rendeletre: a bábolnai lovakat Pozsonyban nyugta nélkül osztotta ki és kéri Kossuthot, hogy a nyugtákat Görgey útján szedesse be, a mellékelt jegyzék szerint. Kossuth az üggyel kapcsolatban az alábbi utasítást küldte a hadügyminisztériumnak:
Ide mellékelve átteszem a hadügyministeriumnak azon lovak jegyzékét, mellyeket az úgyszólván rögtönzött s sokban hiányt szenvedő posonyi táborbani felmentemkor némelly, lovakkal el nem látott tisztek számára Bábolnáról felvitettem, s Kiss alezredes által kiosztattam, a jegyzékből látható, hogy a lovak kinek adattak át; minthogy azonban többen ezen lovak birtokosai közül jelenleg már nem tesznek tábori, vagy legalább nem olly rendkívüli szolgálatot, hogy azért nékik az álladalomtól jogok lehetne lovat követelni, azért felszólítom a ministeriumot, hogy Kis alezredestől, Szathmáry őrnagytól, Bikkessy s Eisenhut táborkari tisztektől, úgy Ráthony s Simontsich századosoktól a lovakat szedesse be, s ossza ki olly tisztek közt, kik szolgálati alkalmazásuknál fogva figyelembe veendők s arra érdemesek.
Ezúttal kérem a ministeriumot, szíveskedjék engem arról értesíteni, vajjon Simontchich mint százados béosztatott-é már a Hunyady lovasseregbe, s ha megkapta-e már az erre vonatkozó rendeletet, ha nem, úgy szíveskedjék a ministerium azt mielébb teljesíttetni.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1848: 3553.
Mellette Kiss Miklós alezredes Budán nov. 20-án kelt jelentése.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi